Rijeke u fazi stagnacije
2

Situacija u poplavljenim područjima pod kontrolom, besana noć za građane i spasioce

Piše: E. M.
Stanje u Busovači (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Stanje na poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog kantona te Kantona Sarajevo se smiruje. VodostajI rijeka stagniraju, ali pred mještanima je besana noć.

Od jutra se građani bore s vodenom bujicom koja je rezultat otapanja velikih količina snijega i obilne kiše. Velike je broj onih koje su poplavljene kuće, automobili, obradive površine i uništena putna infrastruktura podsjetili na maj 2014. godine kada je Bosnu i Hercegovinu pogodila nezapamćena kataklizma.

Iako se situacija smiruje, vodostaji stagniraju, stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spašavanja tokom noći će dežurati pored riječnih korita, a blizu 50 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite nalazi se u Busovači gdje su nadljudskim naporima uspjeli osposobiti putnu komunikaciju na magistralnom putu M-17 Lašva - Busovača i samim tim put Busovača - Kiseljak.

U razgovoru za Klix.ba direktor FUCZ-a Fahrudin Solak je kazao da se situacija normalizuje, ali da nema mjesta opuštanju za njegove radnike.

"Radimo sa sedam-osam pumpi kako bismo osposobili putnu komunikaciju i vodu prebacili s jedne strane Bosne na drugu. U toku noći ćemo se 
fokusirati na održavanje saobraćajnica jer nemamo stanovništva kojima trebamo pomoći na ovom području. Ne možemo si priuštiti taj luksuz da se večeras opuštamo, bit ćemo na terenu i foksurani na sve probleme. Trenutno je sve pod kontrolom i nema razloga za paniku", izjavio je Solak.

Busovaču je danas posjetio i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji se sastao sa Solakom i načelnikom Busovače Asimom Mekićem.

Ekipe će tokom noći pratiti razvoj situacije na poplavljenim područjima, a ujutro će se sva pažnja usmjeriti na ispumpavanje mulja i vode iz objekata.

Glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač nam je kazala da je tokom noći izvršen i hitan transport starije ženske osobe iz Busovače u bolnicu Nova Bila.

Očekuje se da će tokom večeri doći do povlačenja rijeka Lašve i Vrbasa.

Kritična situacija u Kaknju

Prema posljednjim mjerenjima, nivo rijeke Bosne u Zenici stagnira i trenutno iznosi pet metara. Situacija je kritičnija na području općine Kakanj gdje vodostaj rijeke i dalje raste.

"U Karaliskom polju rijeka Bosna se izlijeva na regionalni put, reagujemo nasipima. U Modrinju je viseći most postao brana za sav otpad koji nanosi rijeka i teško da će izdržati s obzirom da je nivo vode iznad mosta. Sve raspoložive ekipe i stanovništvo je angažovano i u stanju pripravnosti", saopćio je v.d. načelnik Kaknja Aldin Šljivo.

Osim u Maglaju, gdje je blokiran regionalni put Maglaj - Zavidovići, stanje uzvodno od Zenice prema Doboju i Tesliću je zadovoljavajuće i bez većih opasnosti po imovinu i ljude.

Problemi i u Hercegovini

Velike kiše izazvale su značajne problema i u Hercegovini. Prema podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora nivo Neretve iznsoi 811 cm. Mnogi kraški potoci protekli su ovog dana, a neki su, kao Badnjača u Vranjevićima, južno od Mostara, ugrozili mjesne puteve. Kiša je u poslijepodnevnim satima prestala padati, ali nivo rijeka je i dalje nastavio rasti.

Kiša je usljed loše infrastrukture napravila uobičajene probleme građanima Mostara poplavivši par pristupnih cesta, kao i pojedine ulice u gradu. U Dubrovačkoj ulici voda je prodirala u parkirane automobile, a građani su strahovali da će ući i u stanove.

Padavine su uzrokovale i niz odrona, a najviše problema učesnicima u saobraćaju napravio je onaj ispred tunela u Čelebićima. Nije bilo povrijeđenih, a nekoliko sati saobraćalo se jednom kolovoznom trakom. Kako su za Klix.ba potvrdili u PU Konjic, odron je saniran u kasnim poslijepodnevnim satima te se tim dijelom magistralnog puta M-17 saobraća nesmetano.