Boris Tadić
0

"Situacija u BiH nije jednostavna, spreman sam pomoći"

SRNA
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić (Foto: AFP)
Predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da bi politički proces u Federaciji BiH, gdje se vlast formira bez učešća važnih predstavnika hrvatskog naroda i hrvatskih stranaka, mogao da proizvede "neke nove tenzije", i zapitao se kakva bi mogla da bude reakcija hrvatskog nacionalnog korpusa.

On je naglasio da situacija u BiH nije jednostavna i, kako je rekao, ne treba je bojiti ljepšim bojama, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

"Samo legitimni predstavnici političkih stranaka, naroda i entiteta moraju da nađu dogovor, a okolne zemlje, Srbija i Hrvatska, treba da private njihov dogovor. Nama je prihvatljivo sve što je u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom", rekao je Tadić novinarima na marginama Briselskog foruma. 

Prema njegovom mišljenju, Srbija najbolje može da pomogne susjedima ne miješajući se u unutrašnje stvari drugih država, da vodi politiku koja obezbeđuje mir i ne vodi porastu političkih tenzija, ali i da otvoreno govori o legitimnim interesima svog naroda u BiH i drugim zemljama gdje oni žive, kao i da uvažava legitimne interse drugih koji žive u Srbiji.

Predsjednik Srbije je naglasio da Beograd želi da se "u BiH sve promjene dese u skladu sa interesima dva entiteta i tri naroda", jer "bilo kakvo nametnuto rješenje nije održivo i nije produktivno".

"U svakom trenutku sam spreman da odem u BiH, gdje bih mogao da razgovaram sa svima, a ne samo sa srpskim strankama, ali da to nijednog trenutka nema prizvuk miješanja u unutrašnje stvari, jer ne želim da na Srbiju nijednog trenutka padne hipoteka da je učinila nešto loše", rekao je Tadić.

On je naglasio da Srbija ima dovoljno svojih problema, tako da on ne želi da preuzima "višak odgovornosti".
Tadić će sutra učestvovati na panelu "Približavanje Balkana EU", na kojem će o evrointegraciji regiona govoriti i premijer Crne Gore Igor Lukšić i predstavnici EU.

Briselski forum, koji se održava već šesti put, organizuje nevladina organizacija Maršalov fond, a ove godine okuplja 450 učesnika iz domena političkog, privrednog, akademskog i medijskog života.