BiH
0

Sistemsko rješavanje socijalne zaštite u Općini Centar

Sarajevo-x.com
Općina Centar svake godine raspisuje javni poziv nevladinim udruženjima i fondacijama da dostave projekte iz oblasti socijalne sigurnosti i zdravstvene zaštite za stare i nemoćne osobe, koji bi mogli dobiti finansijsku podršku iz općinskog budžeta. Za ovu namjenu se godišnje izdvaja 100.000 KM. O raspoređivanju tih sredstava odlučuje Komisija Općinskog vijeća za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, koja usvaja konačnu listu odobrenih projekata.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević je u nekoliko navrata upozoravao na manjkavosti ovakvog sistema raspodjele sredstva za pomoć starim i nemoćnim osobama.

"Lično nisam zadovoljan rezultatima postignutim na terenu, što ukazuje na potrebu da se ta oblast planski i sistemski rješava. Organizacija koja se prijavi na naš javni poziv samostalno određuje listu građana kojima će pružiti uslugu kućne njege, vidove njege te vremenski okvir. Preračunavanjem uloženih sredstava došlo se do podatka da pojedine organizacije potroše 240 KM kako bi putem volontera donijele samo 6 KM krajnjem korisniku – osobi u stanju socijalne potrebe, iz čega bi trebali biti finansirani usluga, lijekovi, higijenske potrepštine ili namirnice. Ta je proporcija pogrešna i neprihvatljiva. Suština ovog projekta nije da finansira rad pojedinih organizacija, već da od izdvojenih sredstava barem tri četvrtine ode na uslugu kućne njege prema krajnjem korisniku, a ostatak za troškove realizacije takvog projekta", kazao je Kovačević.

Imajući to u vidu, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar je krajem prošle godine, zajedno sa svojim zamjenikom Kenanom Rešom i pomoćnikom načelnika za privredu i finansije Općine Centar Fahrudinom Kurtovićem održao sastanak sa direktoricom Centra za socijalni rad KS Mirsadom Poturković. S ciljem efikasnijeg načina realizacije pomenutog projekta, na sastanku je razgovarano o tome da Općina Centar napravi svoj vlastiti program pružanja njege i pomoći starijim i iznemoglim, na osnovu Programa brige i pomoći za stare i nemoćne osobe na području općine Centar, koji je dostavio Centar za socijalni rad KS.

"Stoga je potrebno da u Općini napravimo vlastitu bazu podataka o osobama kojima je potreban ovakav vid pomoći i usvojimo vlastiti Program socijalne zaštite u okviru kojeg će biti i pružanje kućne njege. Na osnovu javnog poziva vršit ćemo odabir organizacija, sa odgovarajućim referencama, za realizaciju ovakvih projekata prema zadanim kriterijima iz našeg Programa. U javnom pozivu će biti propisana obaveza pružanja pomoći u okviru našeg projekta socijalne pomoći i kućne njege, u zadanim vremenskim okvirima prema osobama koje su u općinskoj bazi podataka, što je jedini način da Općina Centar ima potpunu kontrolu nad svojim finansijskim sredstvima", kazao je Kovačević i izrazio očekivanje da se tokom ove godine u Općini pokrenu procedure za izradu i donošenje Programa brige i pomoći za stare i nemoćne osobe na području općine Centar, kojim bi se stvorila pretpostavka za planski i sistemski pristup u pružanju usluga kućne njege osobama kojima je to potrebno.