BiH
0

Općina Centar izdvojila 100.000 KM za kućnu njegu starijih osoba

FENA
Općina Centar Sarajevo izdvojila je iz budžeta 100.000 KM za projekt kućne njege i pomoći socijano ugroženim starijim osobama.

S tim u vezi, Općina Centar potpisala je s Crvenim križem "Centar", Muslimanskim dobrotvornim društvom "Merhamet" i Centrom za evropski put (CEP) ugovor o finansiranju projekta pomoći za 240 ugroženih građana, saopćeno je iz Pres-službe Općine Centar.

Projekt je namijenjen starijim osobama od 60 godina s područja općine Centar koji su slabo pokretni ili nepokretni, nemaju bližih srodnika koji su po zakonu dužni starati se o njima i već nisu korisnici ovakve vrste pomoći.

Pravo na pomoć imaju građani s mjesečnim primanjima do 400 KM u jednočlanom domaćinstvu (ili ukupno do 620 KM za bračne parove), čiji stambeni prostor nije veći od 44 metra kvadratna (za svakog člana domaćinstva uvećano za 10 metara kvadratnih).

Projektom su predviđene kućne posjete, kupovina namirnica i lijekova, zatim organizovanje specijalističkih pregleda, smještanje u bolnicu, održavanje lične higijene i higijene stana te izvođenje u šetnju i obavljanje administrativnih poslova.

Korisnici će potpisivati evidencioni list pruženih usluga i tom prilikom davati sugestije i mišljenje o kvalitetu pruženih usluga.

Predstavnici Općine Centar će svaka tri mjeseca vršiti monitoring projekta.