"Sve po zakonu"
11

Šiša-bar ostaje, nadležni tvrde da nasljednici Maka Dizdara nisu riješili problem nasljedstva

S. H.
Nakon informacije da je u zgradi koja se nalazi u staroj jezgri Sarajeva, lokaciji koja je sama po sebi nacionalni spomenik i u kojoj je pjesnik Mak Dizdar proveo određeni dio života otvoren šiša-bar, oglasili su se i iz Općine Stari Grad, s obzirom da su dali dozvolu za tu namjenu.
Gorčin Dizdar, unuk čuvenog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara, je na svom Facebook profilu objavio priču kako je na kultnom mjestu gdje je njegov djed proveo dobar dio života umjesto muzeja posvećenog njemu napravljen šiša bar.

Iz Općine Stari Grad zamjeraju Dizdaru što je u svom osvrtu na Facebooku koristio riječi kojima je otvaranje šiša-bara nazvao barbarskimm, autodestruktivnim i šibicarskim.

"Ovo nije prvi put da je Općina Stari Grad predmetom verbalnog napada i medijske hajke pokrenute od strane Gorčina Dizdara, a vezano za prostor u ulici Luledžina. Svjesno ili ne, Dizdar svaki put kada se oglašava u javnosti o ovoj temi svojim jeftinim populističkim statusima na društvenim mrežama, zaboravlja da iznese cijelu istinu", ističu iz Općine.

Dalje naglašavaju da je tačno da se Gorčin Dizdar obraćao Općini Stari Grad Sarajevo sa zahtjevom Fondacije "Mak Dizdar“ da se pomenuti prostor dodijeli njima, a s ciljem otvaranja muzeja Maka Dizdara.

"Ono što zaboravlja da iznese u javnosti je činjenica da Gorčin Dizdar i Fondacija 'Mak Dizdar' ne raspolažu autorskim pravima na lik i djelo Maka Dizdara, a javna upotreba lika i djela Maka Dizdara protuzakonita je bez saglasnosti nosilaca autorskih prava. Istovremeno kada se Gorčin Dizdar obratio Općini Stari Grad sa iznesenim zahtjevom za prostor, najmlađi sin Maka Dizdara, Majo Dizdar obratio se otvorenim pismom, a potom i zahtjevom za sastanak sa općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, na kojem je iznio detalje koji Općini do tada nisu bili poznati. Naime, Majo Dizdar tada je tvrdio da autorska prava na lik i djelo, kao i korištenje imena Maka Dizdara, imaju Makovi nasljednici - sinovi Majo i Faruk Dizdar sa po 1/3 autorskog prava, te nasljednici njihovog preminulog brata Envera Dizdara sa 1/3. I ništa se, baš ništa, oko Maka, njegovog lika i djela ne smije činiti bez dozvole nosilaca autorskih prava", ističu iz Općine Stari Grad.

Nastavljaju da Općina Stari Grad ni tada, a ni sada nije željela, niti će poduzimati bilo kakve aktivnosti po pitanju korištenja ovog prostora u svrhu otvaranja muzeja ili bilo čega drugog u vezi Maka Dizdara sve dok porodica ne riješi sve sporove oko autorskih prava.

"Gorčin Dizdar vrlo vješto koristi svoje ime, ali i svoja medijska poznanstva za spinovanje i neargumetovane napade na Općinu Stari Grad istovremeno izbjegavajući istinu. Za nekoga ko se predstavlja kao unuk jednog od najvećih bh. književnika, krajnje je neumjesno upuštati se u ovakve manipulacije javnošću, posebno koristiti rječnik kakav on koristi", kritikuju iz Općine.

Poručuju da je sporni prostor u ulici Luledžina bio predmetom javnog poziva objavljenog 29.11.2021. godine, jer se vodio kao prazan i neaktivan.

"Općina Stari Grad ne može dozvoliti da prostor bude neaktivan jer se na taj način oštećuje općinski budžet. Na javni poziv mogli su se javiti svi zainteresovani, pa samim tim i vlasnici autorskih prava na lik i djelo Maka Dizdara. U skladu sa važećom odlukom, prostor je dodijeljen zakupcu Arminu Šuškiću koji je registrovao djelatnost i naziv objekta. Općina ne može uticati na izbor imena djelatnosti koja se obavlja, niti ulazimo u motive i razloge zakupca. U polemiku oko poslovnog prostora u ulici Luledžina 12 više nećemo ulaziti, dok nam se ne obrate svi zakonski vlasnici autorskih prava na lik i djelo Maka Dizdara sa konkretnim zahtjevom", zaključuju iz Općine Stari Grad.

Tako je još jedno narušavanje ugleda i časti te i skrnavljenja historije zapelo u birokratiji, imovinsko-pravnim odnosima, nasljedstvu i drugim peripetijama. Prema stavu Općine bilo ko se mogao prijaviti na javni poziv i otvoriti bilo šta, bez obzira na ugled, jer treba puniti budžet.

Postavlja se pitanje kako u objavljenom javnom pozivu nije propisano koji objekat se može otvoriti na predmetnoj lokaciji, koji se uslovi trebaju ispuniti ako je područje od historijskog značaja i slično.