Genocid u Srebrenici
2

Širom Kanade obilježava se Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

F. H.
Foto: IGK
Foto: IGK
Jednoglasno usvojenim rezolucijama Kanadskog parlamenta 2010. i 2015. godine, 11. juli se svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Brian Masse, kanadski parlamentarac i autor dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici, izdao je saopćenje povodom godišnjice od genocida u Srebrenici i naglasio da su edukacija o ovom genocidu u kanadskim školama i godišnje javne manifestacije i memorijali najbolji su način da se garantuje da je ova historija poznata.

"Divim se posvećenosti Instituta za istraživanje genocida Kanada i bosanske zajednice u Kanadi podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici," napisao je premijer pokrajine Nova Škotska Tim Houston.

Gradonačelnik Toronta je proglasio 11. juli na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, a gradonačelnici kanadskih gradova: Hamilton, London, St. Catharines i Edmonton su izdali proklamacije povodom 27. godišnjice od genocida u Srebrenici.

U gradu Hamiltonu pojedini objekti su osvjetljeni zelenom bojom u znak odavanja pijeteta žrtvama genocida u Srebrenici. Na velikom elektronskom panou ispred Skupštine Hamiltona je napisano: "11. juli Dan sjećanja na Srebrenicu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici”., također ispred zgrade skupštine izvješena je zastava Bosne i Hercegovine, saopćili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).