|

Širom FBiH danas će 4.500 ljekara i stomatologa održati štrajk upozorenja

Širom FBiH danas će 4.500 ljekara i stomatologa održati štrajk upozorenja
24
D. Be.
23.9.2019. u 07:20
18
komentara
24

dijeljenja
Širom FBiH danas će 4.500 ljekara i stomatologa održati štrajk upozorenja Foto: D.Z./Klix.ba
Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH danas će održati polusatni štrajk upozorenja, jer još nije riješen problem reprezentativnosti strukovnog sindikata.
Odluku o stupanju u štrajk 4.500 ljekara i stomatologa donio je 19. septembra Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na protestima ljekara u maju, a do njega se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu.

Iz Saveza ističu da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i da se kroz to bore za prava svojih članova.

"Neujednačene odluke sudova dovele su do toga da su federalni sindikat, kao i sindikati u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu izgubili reprezentativnost. Slično se kasnije desilo u Posavskom kantonu nerazumnom odlukom vlade", navode iz ovog saveza.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid rekao je ranije da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti koji je trebalo da bude donesen prije dvije godine.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...