{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Široki Brijeg: Pokopani franjevci ubijeni u Drugom svjetskom ratu

F
9.10.2007. u 13:07
0
0
Široki Brijeg: Pokopani franjevci ubijeni u Drugom svjetskom ratu
0
Široki Brijeg: Pokopani franjevci ubijeni u Drugom svjetskom ratu
U širokobriješkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije danas su pokopani fra Melhior Prlić, fra Zdenko Zubac i fra Julijan Kožul, franjevci koje su krajem Drugog svjetskog rata ubili partizani.
Svetu misa zadušnicu predvodio je generalni ministar franjevačkog reda fra Jose Rodriguez Carballo, koji je u svojoj propovjedi istaknuo da se ovakvi zločini nikada više ne smiju dogoditi.

"Nikada više rata! Nikada više nevinih žrtava! Nikada više krvi! Želimo mir i zalažimo se za izgradnju mira. Mir je delikatna biljka koju svaki pojedinac mora njegovati. Mir je odgovornost političara, ali i svih građana ove zemlje. Neka krv ovih mučenika postane klica mira u ovoj mučeničkoj zemlji. Ova zemlja Bosna i Hercegovina ima pravo na mir i moćnici ove zemlje ne mogu zatvoriti oči pred ovom stvarnošću koja zaziva mir", kazao je fra Jose.

Krajem Drugog svjetskog rata na području Hercegovine ubijeno je 66 katoličkih svećenika, a za grobove njih 36 još se ne zna.

U travnju 2005. godine u masovnoj grobnici u Zagvozdu u Hrvatskoj pronađeni su posmrtni ostaci osamnaest osoba, za koje se, po kazivanju mještana, sumnja da su ubijeni hercegovački franjevci.

DNK analizom identificirane su tri žrtve: fra Melhior, fra Zdenko i fra Julijan, koji su danas pokopani u Širokom Brijegu, dok, zbog nedostatka DNK uzoraka njihovih srodnika, ostala tijela još nisu identificirana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: