Kažnjavanje građana
41

Široki Brijeg i Grude protestuju zbog zabrane kretanja, policija privela i gradskog vijećnika

G. Š.
Građani Širokog Brijega i Gruda večeras su u 20:30 sati, kad je na snagu stupila zabrana kretanja u Zapadnohercegovačkom kantonu, izašli na ulice i protestnim okupljanjem iskazali nezadovoljstvo novim restrikcijama.

Proteste je putem društvenih mreža organizovala nepoznata osoba ili više njih, a kako nije prijavljeno Policijskoj upravi, po proceduri sudionici moraju biti sankcionirani. Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio komesar policije ZHK Milan Galić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Kako nam je kazao za protestno okupljanje policijski službenici su doznali putem društvenih mreža, te dodao da su spremni odgovoriti zadatku.

"Policija legitimiše sve okupljene, te će im biti uručene prekršajne prijave koje iznose od 700 do 1.200 KM", kazao je Galić za Klix.ba.

Gradski vijećnik Josip Grbeša (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradski vijećnik Josip Grbeša (Foto: G. Š./Klix.ba)

U stanicu su privedene dvije osobe iz Širokog Brijega jer nisu imali dokumente, a jedan od njih je i gradski vijećnik Josip Grbešić.

Prema riječima Galića, oni koji nisu dobili prekršajni nalog večeras, isti će dobiti na kućnu adresu, nakon što budu identificirani putem videosnimki.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Dodaje kako se radi na otkrivanju organizatora ovog protesta koji će snositi posljedice, te biti kažnjen u skladu sa zakonskim regulativama.

"Kazna za fizičku osobu, organizatora javnog okupljanja koje nije prijavljeno PU je od 1.000 do 1.500 KM", podsjetio je Galić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ograničeno kretanje u Zapadnohercegovačkom kantonu jučer je donio Štab civilne zaštite ZHK na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo zbog pogoršane epidemiološke situacije, jer je jučer došlo do eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Kako je navedeno zabrana kretanja je na snazi od večeras 18.marta do 31. marta u periodu od 20:30 sati do pet sati ujutro.

Kretati se u tom periodu mogu samo osobe koje imaju posebne dozvole kretanja zbog prirode posla i hitnih slučajeva, a policija i nadležne službe će kontrolirati provedbu mjera.