Akcija "Paravan"
0

SIPA uhapsila tri osobe, oduzete automatske puške, kokain i novac

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su na području Mostara, Međugorja i Konjica realizovali operativnu akciju kodnog naziva "Paravan" u sklopu koje su izvršeni pretresi na pet lokacija te su uhapšene tri osobe.

Akcija je realizovana po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Uhapšene su tri osobe koje se nalaze u prostorijama SIPA-e gdje će će biti kriminalistički obrađene i ispitane u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prilkom pretresa oduzet je oko jedan kilogram opojne droge kokain, četiri automatske puške, pištolj kalibra 7,65 mm sa 20 komada pištoljske municije, 12 komada granata za ručni bacač granata, tri električne detonatorske kapsle (EDK), jedna protivpješadijska mina "MRUD" (mina rasprskavajućeg usmjerenog dejstva), 90 komada metaka za automatsku pušku, novac u iznosu 44.000 KM i 6.000 eura kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Organizovani kriminal" u vezi sa krivičnim djelima "Neovlašteni promet opojnim drogama", i "Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe" propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije ove operativne akcije ostvarena je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hercegovačko - neretvanskog kantona.