Akcija "List II"
0

SIPA uhapsila šest osoba zbog nezakonitog prometa 65 tona duhana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku operativne akcije kodnog naziva „List II“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu lišili su slobode šest osoba.

Akcija je usmjerena protiv organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

U toku istrage prikupljeni su dokazi o postojanju osnova sumnje da je organizirana kriminalna grupa, u periodu od oko dvije godine, izvršila nedozvoljen promet oko 65 tona rezanog duhana, koji je Zakonom o akcizama u BiH određen kao akcizni proizvod, i na taj način oštetila budžet BiH za oko pet miliona KM.

Tokom pretresa na području Sarajeva, Kaknja, Mostara i Širokog Brijega pronađeno je i privremeno oduzeto 365 kilograma duhana u listu, 1.025 kilograma korijena lista duhana, 460 kilograma sitno rezanog duhana, digitalne vage, mašina za mljevenje korijena lista duhana, više mobilnih telefona i SIM kartica, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u dokumentiranju krivičnih djela za koja se osumnjičene osobe terete.

U okviru akcije saslušano je deset osoba, šest osoba je lišeno slobode, od kojih su četiri osobe zadržane, koje će tokom dana (30.3.2017. godine) biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.