BiH
5

SIPA uhapsila Šemsudina Mehmedovića

Piše: N. J.
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta kodnog naziva "Ozren", danas su na području Sarajeva lišili slobode Šemsudina Mehmedovića iz Tešnja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina.

Tim povodom danas u 11:00 sati u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu bit će održana vanredna konferencija za novinare.

Šemsudin Mehmedović je zastupnik SDA u Parlamentu BiH.

Odvjetnici Šemsudina Mehmedovića, Senka Nožica i Nermin Vila, za Klix.ba su potvrdili da ih je Mehmedović pozvao i rekao da ga vode u SIPA-u.

"Mi smo tu došli i još uvijek nemamo nikakve informacije o tome da je uhapšen. Čekamo da se vidimo sa našim klijentom, nakon čega bismo trebali imati više informacija o čemu je riječ", rekli su nam odvjetnici.

Mehmedović je od 1991. do 1993. godine bio načelnik Policijske stanice u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju.

Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba/Nedim Grabovica)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba/Nedim Grabovica)

Član je i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) od 1990. godine. Od 2002. do 2005. godine bio je član Glavnog odbora ove stranke. Na 5. kongresu SDA, održanom u maju 2009. godine, izabran je za potpredsjednika stranke.

Član je Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) od 1995. godine, a član je i Općinskog rukovodstva SDA Tešanj, čiji je predsjednik od 2005. godine, objavio je svojevremeno CIN.