Potočari
0

SIPA uhapsila Ibrana Mustafića

SRNA
Ibran Mustafić
Ibran Mustafić
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas ispred Memorijalnog centra u Potočarima predsjednika Upravnog odbora Udruženja "Majke Srebrenice" Ibrana Mustafića, koji je prije mjesec dana na pet jarbola pored ovog centra postavio ratne zastave Armije BiH i "transparente uvredljive sadržine", javio je dopisnik Srne sa mjesta događaja.

Policajci su Mustafića priveli zbog narušavanja javnog reda i mira u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice.

Priveden je jer je vrijeđao i napadao pripadnike SIPA-e koji rade na obezbjeđivanju Memorijalnog centra, gdje će danas biti održan komemorativni skup povodom 15 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici i sahranjeni posmrtni 774 identifikovanih Bošnjaka i jednog katolika iz Srebrenice.

Mustafić je priveden na saslušanje.

Mustafić je, navodno, ranije najavljivao da će sa svojim istomišljenicima za danas pripremiti nešto o čemu će se čuti i pričati.

Komunalna policija iz Srebrenice podnijela je Osnovnom sudu u ovom gradu prekršajnu prijavu protiv Mustafića, jer se oglušio o njihova naređenja da ukloni sporne natpise koje je postavio uoči obilježavanja 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima.

Iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini ranije su saopštili da su naredili Komunalnoj policiji u ovom gradu da ukloni bilborde i zastave jer je riječ o krivičnom djelu, te da su onda oni Mustafiću naredili da ukloni sporne sadržaje. 
S obzirom na to da Mustafić nije uklonio sporne sadržaje, Komunalna policija podnijela je protiv njega nadležnom Osnovnom sudu prekršajnu prijavu zbog nepoštivanja Odluke o komunalnom redu.