Nalog Tužilaštva BiH
182

SIPA uhapsila četiri osobe zbog ratnog zločina u Donjem Vakufu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Mrkonjić Grada i Prnjavora uhapsili četiri osobe zbog ratnog zločina.

Razlog hapšenja je postojanje osnova sumnje da su počinile krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Donji Vakuf tokom 1995. godine.

Uhapšeni su:

  • Čigoja Branko, rođen 07.05.1973. godine u Mrkonjić Gradu,
  • Todić Željko, rođen 28.05.1963. godine u Mrkonjić Gradu,
  • Boškić Saša, rođen 06.04.1972. godine u Mrkonjić Gradu,
  • Glamočak Milorad, rođen 12.04.1964. godine u Mrkonjić Gradu.

Po naredbama Suda BiH policijski službenici SIPA-e pretresaju objekte na pet lokacija na području Mrkonjić Grada, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, saopćeno je iz SIPA-e.

Osumnjičeni su pod istragom tužiteljstva i osumnjičeni su da su kao nekadašnji pripadnici Izviđačkog voda VRS iz Mrkonjić Grada, a osumnjičeni Glamočak kao zapovjednik Izviđačkog voda pri 11 lpbr-Mrkonjičkoj brigadi, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni da su 15. rujna 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Izviđačkog voda, došli do objekta u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, gdje su se nalazili zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Mrkonjić Grada, koji su odvođeni na prinudne radove na prve crte bojišnice, te u skupinama izvodili zatočenike iz zgrade, nakon čega su osobno i izravno, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni Glamočak Milorad pod istragom je po zapovjednoj odgovornosti, kao zapovjednik voda, jer nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi izvršenje zapovjedi za likvidaciju zatočenika iz radnog voda, već se suglasio, a nakon izvršene egzekucije nije kaznio počinitelje.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH.