Špijunirali u Lukavici
0

SIPA uhapsila Arape zbog praćenja Dodika

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su dvojicu državljana Saudijske Arabije koji su u Lukavici špijunirali kretanje najviših funkcionera iz Republike Srpske, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Kako list saznaje, 28. juna privedeni su Alguasem Ahmed Ibrahim i Aldaod Ibrahim Abdulaziz koji su tokom saslušanja izjavili da su pripadnici "Šerijatske policije" iz Saudijske Arabije.

Dvojica Saudijaca su 28. juna u Lukavici pratila slijetanje tri helikoptera u kojima su se nalazili premijer RS Milorad Dodik, predsjednik Srpske Rajko Kuzmanović, ministar finansija Aleksandar Džombić i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

"Nezavisne" pišu da su dvojicu Saudijaca, praktično, razotkrili građani kojima su bili sumnjivi arapski državljani u novom crnom Fiatu 500.

Prema saznanjima lista, neko je telefonom "krimolovci" obavijestio SIPA-u o sumnjivom ponašanju dvojice arapskih državljana nedaleko od heliodroma u Lukavici koji se nalazi u neposrednoj blizini policijske stanice, a na koji je sletio helikopter sa zvaničnicima RS, te da je nakon toga uslijedila akcija pripadnika CJB Istočno Sarajevo.

Nakon privođenja Saudijaca, za koje je utvrđeno da im je prebivalište u Rijadu, otkriveno je da su oni došli na poziv Hilmije Kadrića iz Kaknja koji je u stalnom kontaktu sa direktorom jedne humanitarne organizacije iz Saudijske Arabije.

Tokom ispitivanja dvojice Saudijaca ustanovljeno je da su došli u BiH 27. juna, dan prije privođenja, a na pitanje šta su snimali odgovorili su "stablo višnje" jer im se sviđa. 
Da se radi o ozbiljnom slučaju, potvrđuje i upozorenje MUP-a RS upućeno članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću i ministru civilnih poslova Sredoju Noviću da iz bezbjednosnih razloga ne putuju helikopterom 2. jula u Sarajevo, kao što su planirali, navode "Nezavisne".

Portparol SIPA-e Željka Kujundžija potvrdila je da je ova agencija uhapsila dvojicu saudijskih državljana, ali da ih je pustila nakon što im je utvrđen identitet. Prema njenim riječima, Tužilaštvu BiH proslijeđena je informacija kako bi oni utvrdili da li ima krivične odgovornosti. 

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da ne može govoriti o ovom slučaju i da SIPA, ako je uhapsila te ljude, onda treba i da pruži informacije o tome.

Ministar Čađo izjavio je da MUP RS čini sve da bi bio postignut maksimalan stepen obezbjeđenja.

"Jedan od definisanih prioriteta u našem radu je i borba protiv terorizma", naglasio je Čađo, ističući da Ministarstvo ima jasnu percepciju šta je terorizam i šta nosi sa sobom i to pogotovo na ovim prostorima gdje postoje teška i bolna iskustva iz ne tako davne prošlosti.

On je rekao da nije zadovoljan saradnjom sa bezbjednosnim agencijama u BiH u borbi protiv terorizma. Strane obavještajne agencije već su upozorile na aktivnosti pripadnika radikalnog islamskog pokreta vehabija u BiH.