BiH
39

SIPA u Tešnju uhapsila osobe koje se sumnjiče za napad na Aleksandra Vučića

Piše: E. F.
Foto: MUP RS
Foto: MUP RS
SIPA je danas u Jelahu kod Tešnja uhapsila tri osobe koje se dovode u vezu sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom obilježavanja 20. godišnjice od genocida u Srebrenici, potvrđeno je za Klix.ba.

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, među uhapšenima je i Almir Merdić kojeg su srbijanske obavještajne službe proglasile glavnim organizatorom napada na Vučića 11. jula kada je grupa huligana krenula prema koloni u kojoj se nalazio i srbijanski premijer.

Prethodno je MUP RS-a na svojoj stranici objavio fotografije sa dženaze na kojoj se nalaze potencijalni napadači na Vučića. Među njima je bio i Merdić.

"U dosadašnjoj istrazi imamo ozbiljne pomake i identifikovali smo moguće počinioce koji su, najvjerovatnije, kao grupa, organizovali napad na Vučića. Među njima je i Merdić. Mislimo da već sada imao dovoljno informacija za ozbiljnu istragu i procesuiranje počinilaca, kazao je za Klix.ba Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH dodajući da još uvijek predstoji identifikovanje jednog broja osoba koje se mogu dovesti u vezu sa napadom.

Foto: MUP RS
Foto: MUP RS
Obavještajci su, podsjećamo, Merdića označili kao osobu imena Asim S. i doveli ga u vezu sa radikalnim organizacijama u BiH, ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem te bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

No, Merdić je demantirao bilo kakvu povezanost sa incidentom u Potočarima te je ustvrdio samo da je snimao incident, ali da u njemu ni u kom slučaju nije učestvovao.

Inače, SIPA je Merdića privela tek deset dana nakon incidenta, iako su njegove fotografije objavljene već sljedećeg dana.