{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SIPA u akciji "Pionir" zaplijenila 1,4 tone duhana

Klix.ba
3.10.2018. u 14:22
11
32
SIPA u akciji "Pionir" zaplijenila 1,4 tone duhana
11
SIPA u akciji "Pionir" zaplijenila 1,4 tone duhana
Foto: N. G./Klix.ba
Tužiteljstvo BiH, SIPA i UIO BiH proveli su akciju "Pionir" koja je izvršena u borbi protiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa duhana.
U akciji "Pionir" zaplijenjeno je oko 1,4 tone duhana, mašine i oprema, kao i više od 100 kilograma rezanog duhana. Budžet BiH je navedenim krivičnim djelima oštećen za više od 100.000 KM.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Tuzle, Lukavca i Viteza, provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su kao organizirana kriminalna grupa vršili nezakonitu nabavku, pripremanje i prodaju velikih količina duhana.

Duhan je ilegalno distribuisan na crnom tržištu u BiH čime je nanesena velika šteta budžetu BiH zbog utaje poreza i akciza, a osumnjičeni su počinjenim krivičnim djelima stekli veliku imovinsku korist.

Istraga je pokazala da su osumnjičeni na prevaran i nezakonit način dolazili do velikih količina duhana, koji su dalje distribuisali na crnom tržištu.

Porez i akcize za 1 kilogram duhana u legalnoj prodaji iznose oko 100 KM, tako da je krijumčarenom količinom duhana državi BiH i budžetu pričinjena šteta u iznosu većem od 100.000 KM, a koji završava kao nezakonito ostvarena imovinska korist osoba koje čine ova krivična djela.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: