Istraga
9

SIPA tražila od Parlamenta BiH transkripte sa sjednica Komisije za utvrđivanje stanja u IGA-i

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tražila je od rukovodstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dostavu transkripta sa sjednica Istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH.

Riječ je o zahtjevu koji je organu zakonodavne vlasti upućen u utorak (3. oktobra), a o kojem će se članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, Mladen Bosić i Šefik Džaferović očitovati na 56. sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH koja je zakazana za 24. oktobar.

Zastupnički dom PSBiH 5. jula 2017. godine donio je zaključak o formiranju Istražne komisije za utvrđivanje utroška sredstava Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH. Članovi Istražne komisije su Šemsudin Mehmedović, Predrag Kožul, Nenad Lalić, Zaim Backović, Damir Bećirović i Salko Sokolović.

IGA je osnovana u oktobru 1996. godine kao državna agencija s ciljem implementacije projekta Svjetske banke za hitno pokretanje industrije, uz izdavanje garancija od političkog i ratnog rizika stranim investitorima i trgovcima.

Nizom loših i sumnjivih odluka agencija je dovedena do ivice propadanja na kojoj se nalazi još od 2013. godine. Glavni razlog za to je garancija vrijedna 80 miliona eura koju je izdala Fabrici cijevi "Unis" iz Dervente. Kada je ova firma zapala u krizu prestala je plaćati obaveze, nakon čega su kreditori novac zatražili od IGA-e.

Ostaje nejasno kako je agencija s osnivačkim kapitalom od 50 miliona KM uopće mogla i smjela izdati garancije od 80 miliona eura. Posebno je sporna i činjenica da je IGA od osnivanja izdala 620 miliona KM garancija raznim firmama.