Spokoj na tranzitnoj ruti
79

SIPA tokom 2019. nije oduzela ni gram kokaina, veći plijen nisu imale ni druge agencije

Ibro Čavčić
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tokom 2019. godine nije zaplijenila ni gram kokaina u zemlji koju je američki State Department okarakterisao kao tranzitnu rutu za međunarodnu trgovinu drogom, saznaje Klix.ba.

Ništa veći uspjeh u pronalasku kokaina nisu imale ni druge policijske agencije u Bosni i Hercegovini.

Granična policija BiH pronašla je i oduzela tek 13,45 grama, Federalna uprava policije "manje količine kokaina", Uprava policije MUP-a KS "oko pet grama", Uprava policije MUP SBK 32 grama kokaina, Uprava policije MUP-a BPK ukupno 2,85 grama, Uprava policije MUP-a ZDK nije imala slučajeve zapljene, Uprava policije MUP-a PK nije imala slučajeve oduzimanja kokaina...

Klix.ba je podatke o pronađenim i oduzetim količinama kokaina, u periodu od 1. januara do 13. septembra 2019. godine, zatražio od svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini. Najveći uspjeh su, sudeći prema dostavljenim odgovorima, imali pripadnici MUP-a RS. No i tom "uspjehu" je prethodilo ubistvo Slaviše Krunića, budući da je u okviru istrage o njegovom ubistvu na području Banje Luke u junu pronađeno 1,5 kilograma kokaina.

Pored toga, MUP RS-a u navedenom periodu nije pronašao i oduzeo znatno veće količine kokaina od drugih bh. agencija.

Američki State Department je u godišnjem izvještaju o međunarodnoj trgovini drogama, objavljenom krajem marta 2019. godine, ocijenio da tijela za provedbu zakona i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini nisu efikasne u sprečavanju trgovine drogom, što je uočljivo i iz priloženih podataka bh. policijskih agencija dostavljenih portalu Klix.ba.

"Jadranska obala je glavni ulaz za južnoamerički kokain namijenjen Evropi", navodi se u izvještaju State Departmenta, uz objašnjenje da međunarodne kriminalne grupe, uglavnom orijentisane na marihuanu, heroin i kokain, dominiraju trgovinom drogom na Balkanu.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu su nam kazali da, u saradnji s policijskim agencijama drugih zemalja, rade na suzbijanju, prodaji i neovlaštenom međunarodnom prometu svih vrsta opojne droge pa tako i opojne droge kokain. Slični odgovori dostavljeni su nam i iz drugih bh. agencija.

Demantuju ih, međutim, statistike o pronađenim i oduzetim količinama kokaina, kao sinonima za visoki kriminal. A sve to, naravno, dok iščekujemo bombastična saopćenja i popratne fotografije o hapšenjima zbog pronađene i oduzete marihuane...