BiH
7

SIPA saslušava ministra Zorana Mikulića, on tvrdi da je radio po zakonu

FENA/SRNA
Zoran Mikulić (Foto: Klix.ba)
Zoran Mikulić (Foto: Klix.ba)
U sjedištu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu u toku je saslušanje federalnog ministra pravde Zorana Mikulića u svojstvu osumnjičenog, a radi okolnosti koje se dovode u vezu s ometanjem rada pravosuđa i zloupotrebom službenog položaja ili ovlasti, potvrđeno je Agenciji FENA u SIPA-i.

Iz SIPA-e je, istovremeno, rečeno, da će se ova agencija zvanično oglasiti nakon okončanja Mikulićevog saslušanja.

Ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić izjavio je da je u spornom slučaju postupio u skladu sa zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

"Nakon izvršenja trećine kazne, na molbu osuđene osobe ili na prijedlog rukovodioca ustanove, može se odobriti premještanje osuđene osobe iz jedne ustanove u drugu. O premještanju odlučuje federalno Ministarstvo pravde", rekao je Mikulić novinarima.

On tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da se "silnim hapšenjima samo narušava kredibilitet Ministarstva".

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, upućena je naredba Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), da pozove i ispita u svojstvu osumnjičenog, ministra pravde FBiH Zorana Mikulića.

Osumnjičeni je pozvan radi ispitivanja o aktivnostima koje se dovode u vezu s ometanjem rada pravosuđa i zloupotrebom službenog položaja ili ovlasti.

Aktivnosti koje provode Tužilaštvo BiH i SIPA, odnose se na istragu za ometanje rada pravosuđa, odnosno nedozvoljenim izmještanjem zaštićenog svjedoka iz jednog od najozbiljnijih predmeta organiziranog kriminala, iz jednog u drugi kazneno-popravni zavod u kojem se zaštićeni svjedok nikako ne smije nalaziti, radi opasnosti po sigurnost i život ovog zaštićenog svjedoka.

Tužilaštvo BiH i SIPA svojom istragom utvrđuju, ko je i zbog kojih razloga, naredio izmještanje ove osobe, iako svi subjekti uključeni u proces, dobro znaju da se navedeni zaštićeni svjedok, koji je već dobijao prijetnje za sigurnost i život, ni pod kojim uvjetima ne smije dovoditi u tu zatvorsku ustanovu.