BiH
0

SIPA pretresa objekte u USK zbog neovlaštenog prometa oružjem

Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa pripadnicima MUP-a Unsko-sanskog kantona, danas u okviru predmeta kodnog naziva "Metz", pretresaju objekte na sedam lokacija na području općina Bužim, Velika Kladuša i Cazin.

Aktivnosti se sprovode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Višeg suda u Nancyju, Francuska.

Pretresi se vrše radi dokumentiranja krivičnog djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe, koje je na teritoriji BiH, Njemačke i Francuske počinila organizirana kriminalna grupa.

U septembru 2012. godine Francuska policija zaplijenila je određenu količinu automatskog naoružanja i municije, koje je u skrivenim pretincima putničkog motornog vozila prokrijumčareno iz BiH u Francusku, te slobode lišila dva bh. državljana.

U okviru današnje akcije, u službenim prostorijama MUP-a Unsko-sanskog kantona bit će saslušano više osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela, nakon čega će se, shodno odluci nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu, saopćeno je iz SIPA-e.