Okončan pretres
26

SIPA iznijela dokumente iz Zavoda, Pehar opet negirao da je pisao specifikaciju za nabavku respiratora

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Službenici SIPA-e i Tužilaštva BiH okončali su pretres prostorija Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu u okviru istrage predmeta "Respiratori" nakon čega je iz zgrade iznesen neodređeni broj dokumenata.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar ponovio je novinarima nakon pretresa da je Zavod napravio plan potreba za opremom i zaštitnim sredstvima za javne zdravstvene ustanove, ali da ni on ni Zavod nemaju ništa sa tehničkom specifikacijom.

Podsjetimo, aferi "Respiratori" vezana je za nabavku 100 kineskih respiratora, koju je obavio FUCZ preko firme "Srebrena malina" za 10,5 miliona KM.

"U posjeti Zavodu bili su kolege iz SIPA-e i Tužilaštva BiH. Uzeli su ono što su smatrali da im treba. Ja i kolege smo bili u cjelosti na raspolaganju i apsolutno podržavamo njihov rad", rekao je Pehar.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar ranije je, u više navrata, negirao da je ova institucija imala ikakve veze s nabavkom spornih respiratora. Ipak, Kadrija Kolić, advokat direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, kazao je da je Zavod za javno zdravstvo FBiH bio upućen u specifikacije respiratora.

Također, Tužilaštvo BiH danas je saopćilo bh. javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage i ispitano je više desetina osoba u prethodnim danima.