Pozitiva(c) dana
0

SIPA iz godine u godinu sve uspješnija

Sarajevo-x.com
Analiza rada za 2010. godinu pokazala je da je Državna agencija za istrage i zaštitu značajno povećala svoju efikasnost u odnosu na godinu ranije, čime je dokazala da je značajan faktor u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, ratnih zločina, nedozvoljene trgovine opojnim drogama i oružjem.

SIPA je u svojim aktivnostima otkrivanja krivičnih djela bila znatno efikasnija, o čemu govori podatak da je tokom prošle godine otkriveno 379 krivičnih djela, što je za skoro 62 posto više od prethodne godine. 2010. godina za SIPA-u najuspješnija od osnivanja

Agencija je bila i značajno aktivnija u 2010. godini u odnosu na godinu ranije, jer je radila na ukupno 3.916 predmeta od kojih je 58,81 posto njih okončano.

Ovi su rezultati proizvod bitnog unapređenja operativne funkcije organizacionih jedinica Agencije koje su uspješno vodile veliki broj vrlo složenih predmeta krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH, proisteklih iz istraga tužilaštava u BiH ili iz ličnog otkrivačkog rada.

Svakako treba istaknuti i intenzivnu saradnju između organizacionih jedinica SIPA-e, ali i saradnju sa drugim organima nadležnim za provođenja zakona kako u našoj zemlji tako i inostranstvu.