{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Druženje s pripadnicima Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e

F
24.3.2011. u 12:58
0
0
Druženje s pripadnicima Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e
0
Druženje s pripadnicima Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e
U sklopu kampanje "Jači, brži, bolji", koja se provodi u saradnji s Policijskom misijom EU (EUPM), danas su pripadnici Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upriličili druženje s bh. novinarima - predstavnicima medijskih kuća iz BiH.
Sudionike skupa, organiziranog u sjedištu (bazi) Jedinice za specijalnu podršku u Lukavici, Istočno Sarajevo, pozdravili su komesar EUPM-a Stefan Feller, direktor SIPA-e Mirko Lujić i komandant Jedinice Mirsad Vilić, istaknuvši opredijeljenost za daljnje jačanje kapaciteta i koordiniranje policijskih agencija u BiH, kao i za saradnju na nivou lokalnih zajednica.

Komesar Feller potcrtao je značaj koji SIPA ima na planu suzbijanja svih oblika kriminaliteta i stvaranja sigurnog okruženja u BiH, te pohvalio dosadašnji angažman pripadnika Jedinice za specijalnu podršku i njenog komandanta osobno.

Direktor Lujić naglasio je da je elitna jedinica koja predstavlja najefektniji dio SIPA-e u fokusu interesovanja, te da se čine napori da bi specijalcima bili osigurani najoptimalniji uvjeti za rad.

"Država se opredijelila da kroz budžet institucija BiH podrži u periodu od oko dvije godine izgradnju nove lokacije (baze) za Jedinicu", kazao je Lujić, čestitajući njenim pripadnicima za dosadašnji izuzetno uspješan angažman.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa sigurnosnim prijetnjama u BiH, Lujić i Feller iskazali su odlučnost za efikasan odgovor na sve eventualne izazove na tom planu, bilo da se radi o organiziranom kriminalu, terorizmu, ili borbi protiv korupcije.

Naglasili su da niko ne može biti iznad zakona.

U sklopu druženja novinari su bili u prilici upoznati se o najsavremenijoj opremi koja je u posjedu Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e.

Kako je rečeno, pripadnici Jedinice u protekloj godini uspješno su izvršili 268 operativnih zadataka, te slobode lišili 147 osoba, osumnjičenih za različita krivična djela. Radi se o jedinici koja je sve naredbe Suda i Tužiteljstva BiH izvršila bez ijednog incidenta.

Budući da je u toku provedba kampanje pod sloganom "Jači, brži, bolji" s intencijom približavanja rada policije građanima BiH, istaknuto je da SIPA-u dnevno prosječno kontaktira oko 15 građana s informacijama koje su veoma značajne za njeno efikasno djelovanje na planu jačanja javnog reda i mira i uopće osobne i imovinske sigurnosti, odnosno ukupnog sigurnosnog okruženja.

Kampanja "Jači, brži, bolji" provodi se u saradnji svih policijskih agencija u BiH, s EUPM-om na čelu, a orijentirana je na promoviranje rada policije u zajednici i jačanje povjerenja između građana i pripadnika policijskih snaga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: