|

SIPA, FBI i ICITAP organiziraju radionicu o temi "Borci na stranim ratištima"

SIPA, FBI i ICITAP organiziraju radionicu o temi "Borci na stranim ratištima"
4
Klix.ba
2.12.2014. u 14:22
5
komentara
4

dijeljenja
SIPA, FBI i ICITAP organiziraju radionicu o temi "Borci na stranim ratištima"
"Borci na stranim ratištima“ tema je dvodnevne radionice koja se, u organizaciji FBI-ja i ICITAP-a, održava u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu.
Radionicu je danas otvorio otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nicholas Hill.

Učesnici radionice su direktori i rukovodioci sigurnosnih organa na svim nivoima u BiH i predstavnici Tužilaštva BiH. Predavanja će držati stručnjaci FBI-ja i domaći stručnjaci u oblasti borbe protiv terorizma. Nicholas Hill pohvalio je sveukupne napore koje je Bosna i Hercegovina uložila u borbi protiv terorizma.

"Zahvaljujem se SIPA-i i direktoru Zubcu koji je ključni lider i saveznik u borbi protiv terorizma“, rekao je, između ostalog, u svom govoru Hill. On je istakao da radionica predstavlja priliku da se zajedničkim angažmanom odluči o najboljem načinu rješavanja problema stranih boraca u BiH.

"Vi, pripadnici agencija za provođenje zakona, imate zadatak da osigurate da se aktivnosti koje se provode u ime ISIL-a na Srednjem istoku ne prenesu ovdje u BiH, bilo protiv američkih, evropskih ili bh. institucija i građana“, rekao je Hill.Prisutne je pozdravio i direktor SIPA-e Goran Zubac i rekao da mu je čast i zadovoljstvo što je SIPA domaćin ove radionice. On je izrazio uvjerenje da će radionica biti prilika za razmjenu iskustava i najboljih praksi stečenih tokom realizacije konkretnih aktivnosti u borbi protiv terorizma, te da će ovaj skup doprinijeti unapređenju i nastavku saradnje u ovoj oblasti. Direktor SIPA-e je podsjetio na rezultate posljednjih akcije SIPA.

"Borba protiv terorizma jedan je od glavnih prioriteta u radu Državne agencije za istrage i zaštitu, koja će biti nastavljena i u narednom periodu, odlučno i beskompromisno, kako to radi SIPA“, zaključio je Zubac.

Prisutne su pozdravili i ataše za pravna pitanja Ambasade SAD Luis Quesada i direktor programa ICITAP-a u BiH Charles Bennet. Quesada se zahvalio u ime FBI-ja na odazivu na radionicu koja je samo jedna u nizu, te istakao da je ključ uspjeha zajednički rad za postizanje istog cilja.

Direktor ICITAP-a Charles Bennet također je istakao značaj zajedničkog nastupa u borbi protiv terorizma. On je rekao da je samo zajedničkim naporima moguće osigurati mir i sigurnost, ne samo u BiH i Evropi, nego i cijelom svijetu, saopćeno je iz SIPA-e.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...