BiH
3

SIPA buši asfalt na Sarajevskoj zaobilaznici zbog sumnjivih poslova

Klix.ba
Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i sudski vještaci na Sarajevskoj zaobilaznici istražuju debljinu asfalta nakon što je Federalna televizija prošle sedmice objavila snimak razgovora Milivoja Mikulića, osumnjičenog u aferi "Remorker", koji sa svojim partnerima u BiH dogovara na koji način ukrasti centimetre asfalta.

Tužilaštvo BiH je izdalo naredbu za provođenje istrage pa su pripadnici SIPA-e u saradanji sa vještakom građevinske struke danas uzeli uzorke asfalta sa dionice Sarajevske zaobilaznice ( LOT 2A Butila - Briješće) koja je u izgradnji.

Ovu dionicu gradila je hrvatska firma Osijek-Koteks, ali je ugovor vrijedan 45 miliona maraka početkom ovog mjeseca raskinut. Preko ove firme su, navodi FTV, bivši ali i sadašnji čelni ljudi hrvatskih Autocesta izvlačili državni novac, javlja FTV.

Osim Osijek-Koteksa na gradnji cesta i autocesta u Federaciji BIH angažirana je i firma Dinarik koja je također pod istragom USKOK-a.

Na audiosnimku koji je objavljen prošle sedmice, Milivoj Mikulić, stvarni vlasnik Dinarika, u BiH dogovara izvlačenje novca iz budžeta Federacije BiH tako što će smanjiti debljinu asfalta.

Iako su radovi na ovoj dionici trebali biti završeni prije tri godine, oni do danas nisu okončani.