Prekinuto zasjedanje
26

Sinoćnja sjednica je obilovala tenzijama: Pogledajte burne reakcije opozicije

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnici vladajuće većine pokušali su sinoć održati vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi imenovali nedostajuće članove Komisije za izbor i imenovanje. Nakon burnih reakcija zastupnika opozicije sjednica je prekinuta.

Jedina tačka dnevnog reda bila je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković-Lepić rekla je da je stigao izvještaj sa potpisom predsjednika Komisije za izbor i imenovanje Mladena Boškovića te da su se time stekli uslovi za nastavak vanredne sjednice.

U Izvještaju Komisije, navodi se da su joj dostavljeni prijedlozi za izmjene u radnim tijelima obzirom da je šest zastupnika podnijelo ostavke na mandat zastupnika u Predstavničkom domu, radi izbora na druge dužnosti. Komisija je istakla da ih je potrebno razriješiti i na njihove pozicije dovesti novoizabrane zastupnike jer je rad pojedinih radnih tijela doveden u pitanje zbog nepostojanja kvoruma.

Plan je bio da na prijedlog kluba HDZ-a u Komisiju za izbor i imenovanje budu izabrani HDZ-ovi zastupnici Marijan Marjanović i Goran Opsenica koji bi zamijenili druga dva člana HDZ-a čiji je mandat prestao važiti imenovanjem na druge pozicije.

Opozicija je strahovala da bi se imenovanjem nedostajućih članova Komisije otvorio put za izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Zastupnici opozicije burno su reagovali, rekavši da Komisija nije imala kvorum pa samim tim nije ni mogla poslati Izvještaj.

Zastupnik SDA Salko Zildžić je pozvao predsjedavajuću doma Mirjanu Marinković-Lepić da prekine "farsu" i vrati se u okvire Poslovnika.

"Kako smo danas prekinuli sjednicu ništa se nije promijenilo osim dokaza za krivičnu prijavu. Nemojte nas tjerat da na silu odgovorimo silom. Nećete održati sjednicu na silu", rekao je Zildžić.

Mahir Mešalić zastupnik DF-a tokom obraćanja Parlamentu rekao je da je ono što radi vladajuća većina nasilje, laž i prevara. U jednom momentu Mešalić je povisio glas i udario mikrofon.

"Nećete se igrat ni vi ni Bošković. Ove podvale koje nam Bošković podvaljuje na koju su pristali SDP i ova izdajnička priča neće moći proći. Ovdje se brani Ustav i država. Sram vas bilo i tražim pauzu. Nećete nas ovdje maltretirati, narod ćemo dovest ako treba. Nećemo vam da provodite nasilje nad većinom građana ni vi ni Dragan Čović", rekao je Mešalić.

Dodatno, zastupnik DF-a Denis Gratz tokom obraćanja parlamentu kazao je da je u pitanju historijska sjednica.

"Ovdje se večeras piše historija i brani Bosna i Hercegovina. Brani se dignitet Ustava i ovoga doma. Zašto ovo radite. Zašto nas sazivate maltene u ponoć. zašto krivotvorite izvještaj. ne razumijem zašto nam ovo radite. Ovo radite kad građani spavaju zato što mislite da će vam ovo proći, neće vam proći", rekao je Gratz.

Kvorum za održavanje sjednice Komisije je 6 od 11 članova. Sjednica Komisije održana je sa samo pet prisutnih članova, te iz tog razloga opozicija tvrdi da je prekršen Poslovnik i Ustav FBiH. Članovi Komisije iz SBiH, DF-a, NES-a i SDA nisu došli na sjednicu.

Na prijedlog zastupnika SBiH Admira Čavalića napravljena je pauza i sazvan je Kolegij Predstavničkog doma. Nakon zasjedanja Kolegija Marinković-Lepić se obratila zastupnicima i prekinula sjednicu.