Krije informacije
107

Siniša Skočibušić ipak nije održao riječ: Zavod se još nije očitovao o spornoj flaširanoj vodi

B. R.
Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH (Foto: G. Š./Klix.ba)
Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH (Foto: G. Š./Klix.ba)
Direktor Zavoda za javno zdravstvo Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić nije uradio ono što je obećao da će se uraditi - da će se ovaj zavod konačno očitovati o flaširanim vodama u kojima su bile bakterije kojih nije smjelo biti.
Skočibušić je 6. decembra za Klix.ba rekao da će se Zavod taj dan ili dan kasnije očitovati o ovom pitanju. Naš portal je jučer, 7. decembra, ponovo kontaktirao ovu ustanovu te nam je tom prilikom rečeno da će "direktor održati svoju riječ". No, ipak riječ je nije održao.

Tako da je javnost, tri sedmice od kada je upravo ovaj zavod objavio da su se u sedam uzoraka flaširane vode nalazile bakterije koji nije smjelo biti, u strahu zbog toga što nema odgovora na ključna pitanja: U vodi kojih proizvođača su pronađeni, između ostalih, ešerihija koli, pseudomonas i streptokok, da li su te vode zaista povučene sa tržišta i u kolikom su zdravstvenom riziku oni koji su konzumirali tu vodu?

Klix.ba je dva puta, 18. i 28. novembra, pismeno tražio odgovore na ova pitanja, ali odgovore ni do objavljivanja ovog teksta nismo dobili. Odgovore smo pokušali dobiti telefonskim kontaktiranjem Skočibušića koji nam je 6. decembra izjavio da će se pismeno očitovati. Informaciju o proizvođačima danas je zatražio i Ombudsmen za zaštitu potrošača Bosne i Hercegovine.

Izvor nam je potvrdio naše ranije objavljeno saznanje, a to je da uski krug zaposlenika Zavoda za javno zdravstvo FBiH zna koje flaširane vode su zdravstveno neispravne. Saznajemo i to da oni zaposlenici Zavoda koji imaju ovaj podatak ne žele ga podijeliti s kolegama koji nemaju taj podatak. Samo im daju na znanje koja je voda zdravstveno ispravna.

Opisano postupanje ove ustanove navodi na vrlo utemeljenu sumnju da je počinjeno više krivičnih djela, jer se uskraćuju informacije značajne za javno zdravlje te se time građani potencijalno dovode u opasnost.

Podsjećamo na saznanje, koje smo također ranije objavili, da je riječ o proizvodima koji nisu toliko zastupljeni na tržištu i za kojima ne postoji velika potražnja. No, to ne umanjuje značaj ovog problema.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) su prošle sedmice na naš upit koje su flaširane vode u pitanju odgovorili da "nije zakonito, profesionalno, etično, pa ni logično da preuzimamo odgovornost saopćavanjem informacija do kojih nismo došli djelovanjem naših inspektora u okviru jasno definisanih i zakonom propisanih procedura".

Sumnja se da monitoring flaširanih voda nije odgovarajuće urađen te da su uzorci uzimani iz proizvoda koji se prodaju na području Istočnog Sarajeva i Brčko distrikta. S obzirom na to, trebalo bi biti obrazloženo i to da li su učinjeni propusti te kako je institucija FBiH mogla uzimati uzorke u dijelu zemlje u kojem nema nadležnosti.

Osim toga, kako saznajemo, ova voda nije povučena sa tržišta kako to nadležni tvrde. Da bi neki proizvod bio povučen, to mora uraditi Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u koordinaciji s nadležnom inspekcijom. Kako saznajemo, ni agencija, ni inspekcija nisu bile uključene u to. Kada je potrebno uraditi opoziv nekog proizvoda sa tržišta, onda to mora biti u skladu sa Zakonom o hrani Bosne i Hercegovine te javno objavljeno, ali to nije urađeno.

Na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane, na kojoj se objavljuju informacije o povučenim proizvodima, nije objavljeno da su povučene i flaširane vode.

Na to što Zavod za javno zdravstvo FBiH nije objavio ključne podatke nije reagovala niti jedna druga institucija, osim spomenutog Ombudsmena za zaštitu potrošača, a od političkih stranaka reagovao je samo Admir Čavalić iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu koji je uputio zastupničko pitanje.