BiH
8

Siniša Karan saslušan u Tužilaštvu BiH: Radi se o izmišljenom krivičnom djelu

Piše: A. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj Siniša Karan saslušan je danas u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvo BiH u povodu predmeta koji je otvoren zbog referenduma.

"Kada je riječ o radu Komisije na čijem sam čelu bio, nisam vidio ništa sporno i sa formalno-pravnog aspekta mi smo radili po odluci Narodne skupštine RS, završili je sa uspjehom i u tom smislu danas možemo biti zadovoljni", poručio je nakon saslušanja.

"Mimo toga, ja sam priznao krivicu za jednog neodgovornog političara koji je donio neodgovornu apelaciju protiv jednog konstitutivnog naroda i jednog entiteta. Također smo priznali krivicu protiv jednog političkog Ustavnog suda koji je prihvatio tu apelaciju i što tri stranca koji ne znaju gdje se nalaze donose najvažnije odluke ustavno-pravnog karaktera i u BiH i RS. Ustavni sud ne radi po zakonu, nego po svojim pravilima i naravno da svi skupa dovedu u tešku poziciju Tužilaštvo i Sud BiH koji još ne mogu da nađu svoje mjesto ni u Ustavnom sudu. I naravno, prihvatili smo krivicu što smo najmanje blizu 700.000 građana Republike Srpske doveli u priliku da izvrše krivično djelo slobodno izražavanje mišljenja", izjavio je.

Karan tvrdi da se radi o izmišljenom krivičnom djelu i da su odluke Ustavnog suda političko-pravne jer štiti akt političko-pravne prirode, a to je Ustav.

Ponovio je da vjeruje kako se nikada neće provoditi odluke suda koje su donesene preglasavanjem sudija niti će imati puni legitimitet.

"Ustavni sud zadire u zakonodavnu vlast na svim nivoima i direktno se upliće u rad zakonodavnih organa. Zbog toga je nemoguće da se odluke suda ispoštuju", izjavio je Karan.

U pozivu Tužilaštva BiH navodi se da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Do sada su u okviru istog predmeta saslušani članovi Komisije za referendum Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Milan Petković, Goran Zmijanjac i Zdenka Gojković.