|

Sindikati željeznica RS-a prijete tužbama

Sindikati željeznica RS-a prijete tužbama
0
F
FENA
7.12.2012. u 17:09
1
komentara
0

dijeljenja
Sindikati željeznica RS-a prijete tužbama
Sindikati Željeznica RS-a najavili su tužbe protiv uprave tog preduzeća zbog neuplaćivanja materijalnih davanja i dodatka za topli obrok radnicima.
Prije tužbe zatražili su pomoć i od inspekcije rada.

Za Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća potpuno je neprihvatljivo smanjenje zakonom predviđenih primanja za radnike.

Predsjednik tog sindikata Zlatko Marin kazao je da će pokrenuti tužbe već naredne sedmice, ukoliko uprava ne pristane na razgovore o ovim problemima.

I predsjednik Samostalnog sindikata mašinovoža u Željeznicama RS-a Simo Cvjetković ističe da je topli obrok radnicima umanjen sa 185, na 115 maraka, kao i refundiranje za autobusne karte.

"Znamo sigurno da se radi o milionskim iznosima za koje su oštećeni radnici", tvrdi Cvjetković i optužuje upravu da je samo uzimanjem od radnika napravila uštede, a ne u svom poslovanju.

Istovremeno, u ovom preduzeću, koje posluje s gubicima, danas su predstavnici uprave govorili o procjenama da će u 2012. godini biti prevezeno manje od pet stotina hiljada putnika.

"Ovi pokazatelji jasno ukazuju da je tek svako treće sjedište popunjeno i da vozovi na pojedinim relacijama ne zadovoljavaju isplativost zadržavanja takvih linija. Upravo takva situacija je bila na međunarodnoj liniji Sarajevo – Budimpešta, gdje se u prosjeku prevozilo oko dvadesetak putnika, što nije dovoljno za pokrivanje troškova u putničkom saobraćaju na toj relaciji", tvrdi izvršni direktor Poslova operacija Željeznica RS-a Draženko Todorović.

Istakao je neophodnost pozitivnog poslovanja u putničkom saobraćaju.

"Naš je plan smanjiti troškove i naći način za dodatnom zaradom, jer i putnički i teretni saobraćaj moraju poslovati pozitivno. U teretnom saobraćaju planirano je oko deset miliona zarade i to će biti i ostvareno, a putnički saobraćaj moraće sam zaraditi za svoje dalje funkcionisanje", dodao je Todorović.

Željeznice RS-a kao licenciran operator nisu u mogućnosti da proizvode gubitke, jer je jedan od osnovnih uvjeta za zadržavanje licence, upravo, pozitivno poslovanje.

Sada pomoć traže i od gradonačelnika i načelnika općina u RS-u i to da dijelom subvencioniraju željezničke linije koje su važne za funkcioniranje saobraćaja u njihovim lokalnim zajednicama.

Teško stanje u Željeznicama razmatrat će se na tematskoj sjednici Vlade RS-a, čije se održavanje sve više odlaže.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...