Višesatna rasprava
15

Sindikati zdravstvenih radnika u Goraždu pozvani da zamrznu ili prekinu štrajk

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Iako je vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde koja je sazvana na zahtjev sedam poslanika aktuelne većine u skupštini, nezvanično trebala iznuditi smjenu aktuelnog premijera BPK Goražde Emira Okovića, to se danas nije dogodilo.

Sjednica Skupštine BPK počela je bez dnevnog reda da bi u konačnici poslanici, bez bilo kakvih dostavljenih materijala kandidovali na dnevni red razmatranje primjene radnog zakonodavstva u BPK Goražde, uz obrazloženje da bi trebalo raspravljati o situaciji u zdravstvu ali i policiji, prosvjeti i javnoj upravi.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde koji od jučer podnose otkaze o radu na protokole svojih zdravstvenih ustanova, upozoravajući na ovaj način da je situacija u zdravstvu alarmantna te da će nakon otkaznog roka od sedam dana u Goraždu biti potpuno urušen zdravstveni sistem. Za to prebacuju odgovornost na institucije vlasti koje su, tvrde, pokazale nespremnost da potpišu dogovorene uslove kolektivnog granskog ugovora.

Na radikalne poteze doktori su se odlučili, kako ističu, iz očaja što nisu potpisali dogovoreno. S druge strane teško da će raniji dogovor Sindikata doktora medicine i stomatologije o povećanju plata u prosjeku od 300 KM na mjesečnom nivou biti ispoštovan jer je od početka jasno da je limitirajući faktor novac kojeg nema.

"Ja od samog početka govorim kako ta povećanja nisu mogla biti ispoštovana kad nam je budžet bio 45 miliona a ne sada kada je puno manji", kazao je Emir Oković, premijer Vlade BPK Goražde.

Vlada je, naime, ranije postigla dogovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije,no u međuvremenu je reagovao Nezavisni strukovni sindikat uposlenih u zdravstvu ocjenjujući dogovor sa doktorima diskriminirajućim u odnosu na druge uposlenike u zdravstvu.

"Vjerujte, nigdje u regionu nije tolika razlika u platama izmedju doktora i drugog osoblja u medicini kao što je kod nas", ističe Emir Baščelija, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Fahrudin Balijagić upozorio je poslanike u skupštini da teče prvi dan otkaznog roka.

"Prvi otkazni dan nam ide, ja se izvinjavam građanima, oni su zaslužili da ne prekidamo pregovore. Mi sa praktično 47 dana štrajka nemamo ništa. Pomozite nam, svi smo odgovorni i moramo naći neko rješenje", poručio je Balijagić.

Direktor Kantonalne bolnice Goražde Muedin Silajdžić potvrdio je da su na protokol zaprimili otkaze većine doktora.

"Narednog petka mogao bi se desiti najgori mogući scenarij a jedan dan bez doktora možete zamisliti šta može da znači", kazao je Silajdžić.

Bilo je i oštrih tonova na račun doktora za koje je, između ostalog rečeno, kako su se obrazovali na teret gradjana kojima zatvaraju vrata medicinskih ustanova.

Nakon iscrpnih rasprava Skupština BPK Goražde zadužila je kantonalnu vladu da u roku od sedam dana u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja razmotri iznos sredstava koja se mogu obezbjediti za povećanje plata a da se pri tom ne ugrozi funkcionisanje zdravstvenog sistema na području kantona a suština je da povećanja budu linearna za sve uposlenike u zdravstvu.

Oba sindikata pozvana su da zamrznu štrajk kako bi se izbjegle štetne posljedice po građane BPK Goražde, a kantonalna vlada zadužena je da formira komisiju od predstavnika resornih ministarstava sa zadatkom da razmotri mogućnosti za usklađivanje plata u svim drugim javnim službama, obrazovanja, policije, javne uprave u skladu sa mogućnostima te da se od Vlade Federacije BiH u narednoj godini obezbjede dodatna sredstva da standard radnika bude kao u ostatku FBiH.