Mukotrpni pregovori
20

Sindikati popustili: Pristaju na osnovicu plaće od 315 KM, ako Vlada KS odbije idu veći štrajkovi

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Na današnjem sastanku Vlade Kantona Sarajevo i Koordinacije Sindikata SSSBIH Kantona Sarajevo koji primaju plaću iz Budžeta KS nije dogovoreno ništa konkretno. Sindikati su pristali i na manju osnovicu od tražene - 315 KM, ali Vlada nije imala stav o ovome.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS Faruk Bešlić kazao je kako će se Vlada KS izjasniti o ovome sutra u 10 sati na sjednici. Ukoliko odbiju i ovaj prijedlog, prosvjetni radnici u srednjim školama će stupiti u štrajk upozorenja, a potom vršiti i pripreme za generalni štrajk.

"Ovo jer drugi sastanak s Vladom KS i nisu imali odgovor, već je sastanak vođen u formi razgovora. Za osnovicu od 315 KM im je potrebno sedam miliona KM. Predložili smo da od iduće godine bude 320 KM, a od juna 2019. godine 330 KM. Jedna vlada će usvojiti budžet, a druga ga sprovoditi jer smo pred izbore. Iz Vlade su kazali da će pokušati udovoljiti našim zahtjevima, ali ministar finansija je rekao nema novca i nema zakonske mogućnosti. Ubijedili smo ga da ima", kazao je Bešlić.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Istakao je kako namještenik na drugim nivoima ima veću plaću od zaposlenik u KS koji ima visoku stručnu spremu. Naglasio je kako ne traže da se plaća bilo kome smanji, već da se ujednače i to postepeno.

"Sindikat osnovnog obrazovanja KS je i krenuo u štrajk jer nema dogovora. Četiri dopisa smo svi zajedno slali Vladi KS tokom šest mjeseci da otvorimo razgovore i odgovor nikad nismo dobili. S Vladom smo potpisali sporazum gdje je rečeno da ćemo, ako dođe do povećanja Budžeta, razgovarati o povećanju osnovice. To što smo došli u predizborno vrijeme nije naša krivica, već Vlade jer je to mogla riješiti i u junu", rekao je Bešlić.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Poručio je kako neće dozvoliti da se grade škole, ceste, kupuju tramvaji i ostalo nauštrb njihovih plaća. Zahtijevaju da budžetski korisnici budu ravnopravni.

"Ovo što je 11.000 uposlenika izgubilo za ove četiri godine s ovom vladom, osjetit će do kraja života jer će imati manje penzije. Sarajevo je najskuplji grad, a trebamo živjeti. Sindikat srednjeg obrazovanja KS će sutra imati sastanak u 13 sati i ako ne dobijemo pozitivan odgovor imat ćemo štrajk upozorenja, a potom ćemo vršiti pripreme za generalni štrajk. Ovo nije prijetnja, ovo su sindikalne mjere", poručio je Bešlić.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Predsjednica Koordinacije državnih službenika i namještenika u KS Višnja Ljubijankić kazala je kako najveći broj namještenika u KS ima plaću od 783 KM, što je niže od prosječne plaće u FBiH, a da stručni saradnik sa VSS ima plaću od 1.073 KM, a stručni savjetnik 1.189 KM.

"To se treba znati jer se često povezujemo s vlašću, vladom i pogrdnim imenima jer časno, pošteno i korektno obavljamo svoj posao. Imali smo sreću ili nesreću, nisam sigurna, da radimo u organima državne službe. Plaće su daleko manje čak i do kolega iz drugih sindikata Koordinacije. Ne plaćaju nam se prekovremeni sati ili rad u komisijama i nemamo pravo na nagrađivanje po osnovu učinka u radu", kazala je Ljubijankić.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

S današnje konferencije za novinare poručeno je kako nije korektno da Vlada KS prihvati sve zahtjeve sindikata zdravstva, a da se oni moraju boriti za svoje štrajkovima.