Jedinstveni u odluci
21

Sindikati obrazovanja u Goraždu najavili generalni štrajk početkom drugog polugodišta

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prosvjetni radnici u BPK Goražde najavili su generalni štrajk u obrazovanju ukoliko Vlada BPK do nove godine ne usvoji instrukcije o platnim razredima i koeficijentima.

Drugo polugodište moglo bi početi sa štrajkom, rečeno je tokom sastanka predstavnika ministarstva, Pedagoškog zavoda, direktora osnovnih i srednjih škola te predstavnika sindikata.

Oba sindikata jedinstvena su u ovoj odluci, potvrdili su danas čelnici sindikata Eldin Isanović i Senada Tabaković.

"Ukoliko na narednoj sjednici ne budu usvojene instrukcije i data saglasnost za njihovu primjenu, ne preostaje nam ništa drugo nego stupanje u generalni štrajk početkom drugog polugodišta, 21. januara. Tako je odlučilo naše članstvo. Ja sam optimista da će vlada ispuniti tu obavezu jer do sada su imali razumijevanja", ističe Eldin Isanović, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja.

Senada Tabaković, zamjenica predsjednika osnovnog obrazovanja ističe kako će se pridružiti kolegama iz srednjeg obrazovanja jer dijele zajedničke probleme.

Damir Žuga, kantonalni ministar obrazovanja izjavio je da su instrukcije o platnim razredima usaglašene sa sindikatim na niovu između 360.000 i 370.000 KM za sve uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju, te podsjetio da je riječ o usklađivanju i oduzetom pravu iz 2008. godine određenom broju uposlenika.

"To je neminovno jer uposlenici u obrazovanju kaskaju za drugim budžetskim korisnicima. Već smo sa treće pozicije koju smo imali u Federaciji došli na petu ili šestu poziciju i sigurno je da je ova instrukcija minimum minimuma koji se mora donijeti, i ja ću insistirati da se to desi na prvoj narednoj sjednici Vlade, kako bi ih potpisali i objavili u službenim novinama", pojašnjava Žuga.