BiH
0

Sindikati KS-a očekuju dobru saradnju s Oručevićem

FENA
Fahrudin Oručević
Fahrudin Oručević
Iako se s nekim odlukama koje donio ili nije donio nismo slagali, u sindikatu smo pružili podršku dosadašnjem ministru obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) Emiru Suljagiću, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS-a Faruk Bešlić.

Bešlić je dodao da s novim ministrom Fahrudinom Oručevićem, koji je imenovan na ovosedmičnoj Skupštini KS-a, očekuje nastavak saradnje koja bi se trebala odvijati u skladu s protokolima koje je potpisala federalna i kantonalna vlada.

"Ovaj Sindikat bit će partner novom ministru, ali će i davati konstruktivne prijedloge a sve u cilju formiranja novog kvalitetnijeg sistema u obrazovanju, jer kad postoji dobar sistem onda je potpuno nevažno ko je na čelu Ministarstva ili Sindikata ako će se sistem implementirati", ističe Bešlić.

Izrazio je nadu da će Oručević pokazati interes da u sindikatu pronađe partnera, ali i da će se na sjednicama Vlade i Skupštine boriti za interese svog članstva, budući da Kanton Sarajevo ima oko 8.000 uposlenika u svim obrazovnim institucijama.

Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a Saudin Sivro ističe za Fenu da je čestitajući ministru na imenovanju, predložio da se već sljedeće sedmice organizira zajednički sastanak kako bi se dogovorili principi buduće saradnje.

Budući da je ministar Oručević najavio da će slijediti svog prethodnika, Sivro ističe da će to značiti da reforme u obrazovanju neće stati, ali će intenzitet tih reformi svakako zavisiti i od cjelokupne Vlade i Skupštine KS, saradnje s direktorima, školskim odborima i roditeljima.

Ministar Oručević je nakon imenovanja na ovu funkciju najavio da će nastaviti gdje je stao njegov prethodnik Suljaguć, a posebno što se radi o obrazovanju koje je veoma važan segment cjelokupnog društva te podsjetio da je obrazovanje jedno od stožera djelovanja potpisnica Platforme, koja je kao takva dobila povjerenje građana.

Fahrudin Oručević je za novog ministra obrazovanja, nauke i mladih imenovan na sjednici Skupštine Kantona Sarajevu, kada mu je 26 zastupnika dalo podršku, prethodno razriješivši dužnosti dosadašnjeg ministra Suljagića.