Zbog najavljene sistematizacije
0

Sindikat ŽRS-a zaprijetio novim protestima

FENA
Sindikati u Željeznicama Republike Srpske (RS) upozorili su na moguće proteste i štrajkove zbog najavljene sistematizacije, po kojoj će više od 300 od 444 radnika, koji će se proglasiti tehnološkim viškom, biti iz proizvodnog sektora.

“Masovnim otpuštanjem ovih radnika, općina Doboj bila bi suočena s velikim socijalnim problemom”, slaže se i potpredsjednik Skupštine te lokalne zajednice Zoran Lazić.

Predstavnici dobojske vlasti su stoga za sutra zakazali i skupštinsku raspravu o stanju u Željeznicama RS-a, a načelnik Općine Obren Petrović je tokom današnjeg sastanka predstavnike dvaju sindikata u ovom javnom preduzeću pozvao da ne pokreću štrajkove.

Sindikati upozoravaju i na izmještanje dijelova preduzeća iz Doboja u Banja Luku i Prijedor.

Posebno su nezadovoljni činjenicom da će presa za montiranje i demontiranje kolskih sklopova, čija isporuka se očekuje do kraja ovog mjeseca, prema najnovijem zaključku uprave, biti smještena u Prijedor, a ne Doboj.

To bi, smatraju sindikalci, dodatno dovelo do tehnološkog viška radnika ŽRS-a u Doboju.

Navode da će, ukoliko razgovorima i argumentimane ne uspiju “očuvati” Željeznice i željezničku infrastrukturu u Doboju, posegnuti i za drugim mjerama kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.