Žele jednakost
73

Sindikat zdravstvenih radnika u KS: Želimo ispraviti diskriminaciju koju je načinila Vlada KS

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Ono što tražimo i što smo poslali na sud jeste da se diskriminacija nedoktora u odnosu na doktore sudski dokaže, poručio je Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Na konferenciji za medije koja je održana danas u sarajevskom Domu sindikata Selimić je rekao da je poznata činjenica da je Sindikatu doktora stomatologije i medicine KS obećano 0,20 na koeficijent nakon 10 godina specijalističkog staža.

"Doktori su povukli 0,20, jer smo rekli da iz inata idemo za 0,10 gore. Ono što tražimo i što smo poslali na sud je da se diskriminacija nedoktora u odnosu na doktore sudski dokaže. Kad se dobije rješenje onda će nedoktori pokrenuti tužbe da im se isplati što im pripada", kazao je Selimić.

On je istakao da pacijenti razumiju zašto Sindikat ulazi u ovaj proces i istakao da se radi o samo jednom razlogu.

"Želimo samo ispraviti diskriminaciju koju je načinila Vlada KS. Nikakve druge zahtjeve nemamo, ne tražimo ni novu stanicu niti druge koeficijente. Samo ispravljanje diskriminacije koja je napravljena u 11. mjesecu prošle godine. Nekome ste dali 0,50 + 0,20 koeficijent, a nekome ništa".

Na konferenciji za novinare je rečeno da po tzv. Plavoj knjizi neki mogu dobiti koeficijent 0,70, a ostali koji zajedno rade u timu dobiju koeficijent nula.

"To je klasična nepravda, odnosno diskriminacija. Za vrijeme razgovora direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS stalno nam je davao neke nove koeficijente i prijedloge. Novi prijedlog je bio da medicinskim sestrama i radnicima dižemo za 0,25, a nemedicinarima 0,20, dok diplomirane sestre nisu ni spomenute. Vidite koji je to diletantizam vlasti. Svojim prijedlozima idu dalje u diskriminaciju", pojasnio je Selimić.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo je poručio da vlast ne može ništa jer su sindikalci radili sve po zakonu.

"Imali smo nevjerovatan pritisak vlasti koja nas je pokušala razjediniti i uništiti. Sindikat doktora stomatologije i medicine KS je od 5. septembra u štrajku. Jučer je Općinski sud donio odluku koja ne može biti pravomoćna idućih 15 dana, tako da se štrajk nastavlja. Vlast im ne može ništa do izbora".

Selimić je kazao da je napravljen i Sindikat na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu te kazao da ispada da je gore sve med i mlijeko.

"Zaljuljali su tri kolijevke, rodili tri djeteta, a nemaju kapacitete da sve troje ljuljaju".