Očekuju uskoro potpis
121

Sindikat visokog obrazovanja ZDK zadovoljan kolektivnim ugovorom, na zeničkom univerzitetu negoduju

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK Dževad Hadžić je kazao da su zadovoljni ispregovaranim kolektivnim ugovorom između Univerziteta i Vlade ZDK te da očekuju poziv da uskoro bude i potpisan, dok sindikat formiran na ovom univerzitetu štrajkuje.
Sindikat Univerziteta u Zenici traži da se u kolektivni ugovor uvrste posebni koeficijenti za funkcionalne zadatke koje obavljaju u sklopu 40-satnog sedmičnog radnog vremena, a s druge strane Vlada Zeničko-dobojskog kantona je kazala da je vrijeme da se domaćinski gleda prema budžetu kantonu te da je sve dogovoreno s nadležnim sindikatom.

Dževad Hadžić je u razgovoru za Klix.ba kazao da je ispregovaran već kolektivni ugovor, da su zadržana sva prava koja imaju uposlenici Univerziteta u Zenici po svim platnim razredima te da slijedi uvećanje plate za 250 KM svim uposlenima.

"Dobra je stvar što je omogućeno svim asistentima da doktoriraju i da se ti troškovi pokrivaju, tu ima još dosta prava koja su omogućena, a tiču se naknade za prevoz i drugih dodataka. U potpunosti smo zadovoljni kolektivnim ugovorom u pogledu onog što je ispregovarao pregovarački tim i Vlada kantona", kazao je Hadžić.

Dodao je da oni ne traže koeficijente za funkcionalne zadatke u kolektivnom ugovoru jer on to ne definiše već Pravilnik o platama koje donosi UO ustanove uz saglasnost vlade kantona te da uskoro očekuju poziv Vlade ZDK za potpisivanje novog kolektivnog ugovora kako bi čim prije bila ostvareno povećanje plate za 250 KM i drugi dodaci.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je kazao da Vlada ponosna što je mladim istraživačima osigurala sredstva za doktorski studij, povećanje plata svima za 250 KM te povećanje iznosa troškova prevoza na maksimalnih 350 KM.

"Nažalost, za sindikalnu organizaciju je naša ponuda neprihvatljiva jer oni ne rade u interesu radnika, nego žele da po svaku cijenu i vrlo podlo zaštite interese menadžmenta. Uostalom, sindikalna organizacija Univerziteta u Zenici uopće nije ovlašteni pregovarač kolektivnog ugovora, već isključivo privatni sindikat menadžmenta. I to je sada svima jasno”, kazao je Pivić te dodao:

“Kada je riječ o funkcionalnim dodacima, koje sindikat otvoreno brani, oni se rješavaju drugim odlukama i svakako ćemo preispitati opravdanost oko 130 funkcionalnih dodatka gdje pojedini nastavnici, prije svega članovi menadžmenta Univerziteta, uživaju i po dva funkcionalna dodatka. Vlada je odlučna da uvede red na Univerzitetu te zaustavi rastrošnost i nedomaćinski odnos prema javnim sredstvima."

Dodao je da je samo prošle godine na reprezentaciju, privatne ručkove i zabave, potrošeno 24.000 KM, što je tri puta više od troškova Ureda premijera i svih ministarstava u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. 

"To se više ne može tolerisati i zbog toga smo odlučni da tome stanemo u kraj, a njihovim malverzacijama će se baviti i nadležni istražni organi. Na kraju, moram reći da imamo saznanja da nastavnici i asistenti koji nisu podlegli ucjenama menadžmenta, trpe pritiske i mobing, tako da ćemo tražiti načina da se ovi ljudi zaštite", zaključio je Pivić.

Sindikat UNZE je na posljednjoj konferenciji za medije kazao da će ustrajati da funkcionalni dodaci budu definisani kako oni žele te da će iskoristiti sve zakonom propisana prava.


Također, nedavno je rektor UNZE Jusuf Duraković na zahtjev Sindikalne organizacije Univerziteta u Zenici pozvao sve nastavnike i saradnike da se odazovu na javnu raspravu/konsultacije gdje su upoznati o "negativnim posljedicama ponuđenog Kolektivnog ugovora"