{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat uposlenika: Nije pravedno da doktor ima plaću veću od 3.000 KM, a sestra 800 KM

Piše: R. D./Klix.ba
25.5.2018. u 14:38
134
99
Sindikat uposlenika: Nije pravedno da doktor ima plaću veću od 3.000 KM, a sestra 800 KM
134
Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu HNK na konferenciji za medije upozorio je na neravnopravan položaj koji imaju, kako prema kolegama u drugim kantonima, tako i prema ljekarima u pregovaračkom postupku s Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona.
"Nakon propalih pregovora u dva mjeseca nismo dobili nikakvu ponudu od vlade. Ovim putem Sindikat upozorava Vladu HNK da ćemo, ako u najkraćem roku ne ponude rješenje, biti prisiljeni započeti proceduru organizovanja generalnog štrajka", najavio je Osman Tufek, predsjednik Sindikata, te naglasio kako su u koordinaciji s Nezavisnim sindikatom uposlenika u SKB Mostar.

Tufek je naveo da su minimalni zahtjevi: ugovori na godinu dana, povećanje koeficijenta za 0,20 i satnica 2,30 KM.

"Od početka pregovora osjeća se diskriminacija prema našim zdravstvenim radnicima. Ljekari smatraju da su oni jedini, a podsjetio bih da njih ima blizu osam stotina, a ostalih uposlenih u zdravstvu 3.200. Ljekari su dosta kasnije krenuli u pregovore i već ih okončali", naveo je Tufek te ustvrdio kako ih je u pregovorima izvarao ministar Opsenica.

Ermin Tanović, predsjednik Sindikata Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić", kazao je kako uposlenici u zdravstvu ovog kantona još nisu dostigli zakonski minimum satnice i plaće zagarantovan Granskim ugovorom iz 2007. godine, a kamoli ono što im pripada po novom Zakonu o radu iz 2016.

"Mi samo tražimo dosljednu primjenu važećeg Zakona o radu. Ljekari su na osnovnu plaću koja je dvostruko veća od plaće medicinskog tehničara dobili povećanje od trideset i više posto. Nama je Vlada nudila povećanje koje bi bilo maksimalno 21 posto, a povećanje za medicinsku sestru bi bilo oko devedeset KM. Spremačica u našim zdravstvenim ustanovama ima startnu osnovicu 323 KM, što je i više nego ponižavajuće", kazao je Tanović.

Kazao je kako ljekari trebaju biti adekvatno nagrađeni za svoj rad, ali da i oni traže bar prosječna primanja koja imaju kolege u Federaciji.

"Ne tražimo da imamo startnu plaću od hiljadu KM kao medicinska sestra u Sarajevu, više je nego korektno da tražimo ono što imaju kolege u Zenici ili Tuzli. Bojim se da će kod nas doći do narušenih odnosa u zdravstvenim ustanovama i da nije pravedno da medicinska sestra na svoj obim posla ima plaću od 800 KM, a ljekar sa svim dodacima će imati više od tri hiljade", izjavio je Ermin Tanović.

Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu HNK dao je rok Vladi od sedam dana, a u slučaju nepostizanja dogovora najavio je generalni štrajk.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: