Ko je u pravu?
125

Sindikat UNSA: Vlada KS s nama nije potpisala kolektivni ugovor, ponižavaju nas

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Sindikat visokog obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo ogorčen je jer Vlada KS nije prihvatila prijedlog kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja.

"S ogorčenjem vas obavještavamo da Vlada Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 28. 9. 2018. godine u zgradi Općine Vogošća, nije prihvatila Prijedlog kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu. Prijedlog kolektivnog ugovora u cijelosti je usaglašen od strane pregovaračkih timova – Vlade Kantona Sarajevo u sastavu: premijer KS-a Adem Zolj i ministri – Elvir Kazazović, Jasmin Halebić, Mario Nenadić i Amela Dautbegović, te Sindikata Univerziteta u Sarajevu u sastavu: prof. dr. sc. Jasmin Velagić, prof. dr. sc. Amir Zahirović, prof. dr. sc. Ahmet Lojo, doc. dr. sc. Sead Turčalo i doc. dr. sc. Esad Pepić", navode iz sindikata.

Pregovarački tim Sindikata Univerziteta u Sarajevu Vladi KS poslao je Prijedlog nacrta kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke 4. 7. 2018. godine. Vlada KS, odnosno njen pregovarački tim dao je svoje primjedbe na Prijedlog kolektivnog ugovora, koje su usaglašene tokom jednomjesečnog pregovaranja.

"Kada se postigao puni konsenzus o svim članovima Prijedloga kolektivnog ugovora, dogovoreno je potpisivanje kolektivnog ugovora za 28. 9. 2018. godine. Nažalost, Vlada Kantona Sarajevo, iz nama nepoznatih razloga, odbila je usvojiti Prijedlog kolektivnog ugovora i ovlastiti premijera Kantona Sarajevo da sa predsjednikom Sindikata Univerziteta u Sarajevu, prvi put u historiji Univerziteta u Sarajevu, potpiše kolektivni ugovor. Također naglašavamo da je Sindikat Univerziteta u Sarajevu bio pristao na manje zahtjeve nego što je to slučaj s drugim sindikatima budžetskih korisnika, uvažavajući trenutnu situaciju u Kantonu Sarajavo, posebno ekonomsku. Smatramo da su ovakvi postupci Vlade Kantona Sarajevo usmjereni ka uništenju dostojanstva i digniteta uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu, kao i ugrožavanju nastavnog i istraživačkog procesa na Univerzitetu. Ministri u Vladi Kantona Sarajevo svojim ponašanjem i djelovanjem pokazali su da im nije stalo do Univerziteta u Sarajevu, kao vodećeg univerziteta u BiH i motorne snage razvoja društva, nego isključivo do njihovih ličnih i uskostranačkih interesa", poručuju iz sindikata u svom saopćenju.

Ovim saopćenjem Centralni odbor Sindikata Univerziteta u Sarajevu negira navode Vlade Kantona Sarajevo da je potpisan sporazum sa sindikatima srednjeg i visokog obrazovanja, budući da Sindikat Univerziteta u Sarajevu kao reprezentativni granski sindikat za djelatnost visokog obrazovanja na području Kantona Sarajevo nije potpisao sa Vladom Kantona Sarajevo bilo kakav sporazum, niti kolektivni ugovor.

"Ovo je još jedan primjer kako Vlada Kantona Sarajevo nastoji dezavuirati javnost i širiti neistinite informacije o statusu kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke. Osim toga, Vlada Kantona Sarajevo koristi Sindikat srednjeg obrazovanja, koji greškom ima u svom nazivu termin visoko obrazovanje, i predstavlja ga kao sindikat visokog obrazovanja kada to njoj odgovara i ide u prilog, te time građane Kantona Sarajevo obmanjuje. Šira javnost nije upućena u ovu problematiku i iz medijskih sadržaja nije dovoljno jasno ko je stvarni predstavnik i zaštitnik interesa i radno-pravnog statusa uposlenika u oblasti visokog obrazovanja i nauke na području Kantona Sarajevo. U slučaju da Vlada nastavi ignorirati potpisivanje kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo, Centralni odbor Sindikata Univerziteta u Sarajevu pozvat će cjelokupno nastavno i nenastavno osoblje na Univerzitetu u Sarajevu, naše studente, kao i građane Kantona Sarajevo da na predstojećim izborima uskrate podršku političkim strankama iz čijih redova dolaze ministri aktuelnog saziva Vlade Kantona Sarajevo. Opravdano ćemo smatrati da ovakvi ministri i stranke iz kojih dolaze nisu zaslužili da vode procese u Kantonu Sarajevo, a posebno oblast visokog obrazovanja i nauke, koji predstavljaju temelj razvoja društva, a ne teret i trošak, kako ga oni smatraju", zaključuje se u saopćenju Sindikata Univerziteta u Sarajevu.