Nezadovoljni predloženim
57

Sindikat traži prolongiranje primjene novih pedagoških standarda i normativa u srednjem obrazovanju KS

B. R.
Prva gimnazija, Sarajevo (Foto: F. K./Klix.ba)
Prva gimnazija, Sarajevo (Foto: F. K./Klix.ba)
Iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture pozvali su Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo da prolongiraju primjenu novih pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje.
Zahtijevaju da se primjenjuju nakon što se izvrši, kako su saopćili, potpuno usklađivanje svih drugih akata koji korespondiraju s pedagoškim standardima i normativima te da je sasvim realno da se primjena prolongira za školsku 2025/2026. godinu. Podsjećamo, planirano je da primjena počne u školskoj 2024/2025. godini.

"Razlog za ovakav zahtjev se ogleda u činjenici da nije moguće uskladiti pravilnike, kojima je regulisana sistematizacija i unutrašnja organizacija radnih mjesta, u roku propisanom zakonom da bi se ispoštovale odredbe pravilnika s kriterijima za proglašavanje radnika za čijim je radom potpuno ili djelimično prestala potreba u osnovnim i srednjim školama", konstatovali su.

S obzirom na, kako su naveli, činjenicu da je jedan od najvažnijih zadataka Sindikata zbrinuti radnike za čijim radom je djelomično i potpuno prestala potreba na način da im se osigura dopuna radne norme, a da su pedagoški standardi doneseni u vrijeme koje ugrožava taj zadatak, smatraju potrebnim i jedinim logičnim rješenjem da se donese odluka o prolongiranju primjene.

"Imajući u vidu uočene i nedostatke novih Pedagoških standarda i normativa te činjenicu da Sindikat nije bio uključen u njihovu izradu, što predstavlja potpuno neshvatljiv i nelogičan potez nadležnog ministarstva i instituta, prolongiranje njihove primjene omogućilo bi i stvorilo priliku za korekcije i bolju pripremljenost u budućoj implementaciji", dodaju.

Poručili su da su uvijek biti spremni za saradnju i dijalog kojim bi se prevazišli problemi, "posebno u situaciji kao što je ova, u kojoj će se škole, ako se primjena pedagoških standarda i normativa ne prolongira, naći u prekršaju i eventualnom sudskom sporu", saopćili su iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture pozvali su Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.