Obračun penzija
68

Sindikat SIPA-e: Policajci na državnom nivou su diskriminisani u odnosu na kolege u FBiH

A.D.
Foto: F. K./Klix.ba
Savez Sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini obratio se danas Ministarstvu rada i socijalne politike, Parlamentarnoj skupštini Federacije Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH, Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i Instituciji Ombudsmana.

"Iz navedenog dopisa se vidi da su policijski službenici u odnosu na kolege iz Federalne uprave policije i kantonalnih MUP-ova diskriminirani prilikom obračuna penzije i dovedeni u situaciju da razmišljaju o svojoj egzistenciji što dovodi u pitanje integritet policijskih službenika i policijske organe izlaže opasnosti. Zbog nebrige organa vlasti naspram policijskih službenika koji rade u policijskim organima BiH sve više policijskih službenika, kako je to naveo direktor Granične policije BiH, napušta policijske organe i traži bolji posao i sigurniju egzistenciju", saopćili su.

Navodi se da su početkom godine upoznati da je Federalni Zavod PIO/MIO stvorio preduvjete za primjenu obračuna penzije za policijske službenike na osnovu petogodišnjeg prosjeka plata.

"Međutim prema našim saznanjima navedeni način obračuna penzija se ne odnosi na policijske službenike koji rade u policijskim organima na nivou Bosne i Hercegovine (SIPA, GP BiH, DKPT BiH), nakon čega smo vam se, dana 14.02.2019. godine, obratili upitom na koji nikada nismo dobili odgovor", saopćeno je.