Kanton Sarajevo
0

Sindikat radnika u zdravstvu razmatra generalni štrajk od ponedjeljka, primat će samo hitne slučajeve

A. B.
Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Radnici u zdravstvu danas su održali proteste ispred zgrade Vlade KS jer već treću godinu nije potpisan Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva. Iako su očekivali da će im se nadležni obratiti, to se nije desilo.
Kako je za Klix.ba kazao Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, zdravstvenim radnicima su se obratile tri zastupnice koje su nakon toga otišle na sjednicu Vlade KS kako bi poručile ministru zdravstva KS Harisu Vraniću i premijeru KS Edinu Forti da siđu ispred zgrade gdje se održavaju protesti. Odgovor je bio negativan.

"Ministar Vranić je rekao da nam se neće obratiti, a premijer Forto je samo šutio. Vranić je dalje dodao da se s nama neće 'ganjati po livadi' i da ćemo on i ja sutra u emisiji Polis na TVSA razgovarati i da tu iznesemo šta mi to želimo. Sada se postupilo kao da nikada nismo ni pregovarali ni nikada ništa dosad postigli. Ovo je razočaravajuće i nevjerovatno ponižavanje koje mi već od 2017. godine trpimo. Ovo je sve nevjerovatno, nema ovo nigdje", naveo je Selimić.

Kada smo ga zvali bio je u Sindikatu na sastanku glavnog odbora gdje očekuju da se donese odluka o održavanju generalnog štrajka od ponedjeljka.

"Međutim, sada će biti razlika jer smo i dosad bili u generalnom štrajku, ali smo radili 80 posto posla. Sada će štrajk biti u punom kapacitetu kako je u ugovoru s poslodavcem i navedeno i to znači da ćemo primati samo hitne slučajeve. U ovoj situaciji nam je najviše žao što će građani ispaštati jer mi od njih zapravo primamo platu. Oni o tome ne razmišljaju, kaznit ćemo narod koji nas plaća. Jedini krivac je politički sastav trojke i Vlada KS, ne želimo da oni prebacuju gnjev građana na nas", poručio je Selimić.

Ranije jutros prije početka protesta Selimić je u razgovoru za Klix.ba kazao da je u petak održan sastanak s ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem, na kojem je gotovo sve bilo dogovoreno, međutim, ostalo je neriješeno pitanje nedostajućih 1,5 miliona KM u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, a koja su bitna za isplaćivanje plata zdravstvenim radnicima prema traženom koeficijentu.