Upitno finansiranje
9

Sindikat radnika u BHRT-u nudi prijedlog mjera ili najavljuje proteste

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Samostalni sindikat radnika u BHRT-u izradio je prijedlog mjera za stabilizaciju finansijskog stanja javnog RTV sistema koji će predočiti novom sazivu Upravnog odbora BHRT-a, a najavljuju i proteste kao pokušaj za iznalaženje rješenja problema.

Na današnjoj press konferenciji predstavnici Sindikata precizirali su da bi tim problemima trebalo da se bavi Upravni odbor BHRT-a, ali i istaknuli da su njegovi članovi imenovani nedavno te se nadaju skorom sastanku s njima.

"Jedan od konkretnih razloga zbog kojih ne preciziramo datum protesta jeste upravo to da damo vremena novom sazivu UO da uradi dio posla koji je u njihovom domenu jer su tek preuzeli dužnost", kazala je potpredsjednica Sindikata Svjetlana Topalović.

Ako do protesta dođe tražit će, kaže, podršku svih koji "shvaćaju značaj Javnog RTV servisa na državnom nivou i smatraju da je ova televizija potrebna državi". Očekuju i podršku medija iz regije, a ne isključuju niti mogućnost "otvorenog programa" pred zgradom državnog parlamenta.

"BHRT-u jeste potrebna reorganizacija i temeljita sistematizacija, ali je kao preduvjet svega toga potrebno osigurati stabilno financiranje BHRT-a", poručio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital.

Po njegovim riječima brojne su pohvale na rad BHRT-a ali sve je to „tapšanje po ramenu“ bez konkretnih rješenja. Konstatirano je da je uslijed teške finansijske situacije u kojoj se BHRT nalazi ugrožena egzistencija radnika i njihovih obitelji, doprinosi se ne uplaćuju redovno, kao i da su loši uvjeti rada te zastarjela oprema.

Dugovanja radnicima BHRT-a trenutno su oko sedam miliona KM. Prema podacima menadžmenta BHT-a potraživanja od Federalne radio televizije su oko 20 miliona KM od čega 4,3 miliona KM za taksu koju je naplatila od građana a nije uplatila BHRT-u i 15,7 miliona KM za usluge koje radnici BHRT-a vrše za Federalnu radio televiziju. RTRS za neuplaćenu taksu duguje oko 13 miliona KM BHRT- u.