Okupljanje na trgu
28

Sindikat radnika trgovine BiH obilježio Prvi maj kod Vijećnice, posjetila ih i Benjamina Karić

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Međunarodni praznik rada Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti obilježio je otvorenim studijom na Trgu preko puta Vijećnice u Sarajevu.

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Beširović rekla je da ove godine Prvi maj obilježavaju sa željom i nadom da će se ovaj dan konačno uspostaviti kao dan borbe za radnička prava.

Ističe da kao Sindikat prvenstveno imaju tri zahtjeva kojim žele poboljšati položaj radnika u sektoru uslužne djelatnosti.

"Ono što smo stavili u fokus su prava i interes svih radnica i radnika s obzirom da živimo u vremenu kada smo suočeni sa drastičnim poskupljenjima, pritom vlasti ove zemlje ne rade apsolutno ništa da bi te posljedice ublažili ili olakšali. Naš prvi zahtjev je da se konačno ukinu akcize, pa čak i PDV na određene namirnice. Drugo, želimo izaći na izbore i kazniti one koji ne rade u našem interesu. Također, naš treći zahtjev, koji je specifičan za ovaj sektor, jeste slobodni praznici i neradna nedjelja", rekla je Beširović.

Obilježavanju Prvog maja na Trgu preko puta Vijećnice prisustvovala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Benjamina Karić i Mersiha Beširović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Benjamina Karić i Mersiha Beširović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ona kaže da su radnici u uslužnom sektoru posebno ugroženi u današnjem vremenu.

"Dok mi Prvi maj koristimo kao praznik da uživamo sa svojim porodicama, idemo na izlete i odmaramo, radnice i radnici u uslužnom sektoru vrijedno rade. Ne smijemo dozvoliti da nemamo jednaka radnička prava. Želim dati svoju podršku kako bismo naredni Prvi maj dočekali ravnopravniji", rekla je Karić.

Gradonačelnica dodaje i da je danas ugroženo jedno od najvažnijih prava - upravo pravo na rad.

"Onoliko smo dobro društvo koliko želimo biti ravnopravni i zato moramo dati jednaka prava svima. Ugroženo je jedno od najvažnijih prava - pravo na rad. Mnogi sugrađani nemaju posao i zbog toga odlaze van zemlje, sa druge strane ljudi koji imaju posao doživljavaju nepravdu" zaključila je Karić i dodala kako se nada da će se u narednom periodu situacija popraviti.