{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat prosvjetnih radnika u FBiH za petak najavio generalni štrajk upozorenja

16.12.2015. u 12:39
26
44
Sindikat prosvjetnih radnika u FBiH za petak najavio generalni štrajk upozorenja
26
Sindikat prosvjetnih radnika u FBiH za petak najavio generalni štrajk upozorenja
Foto: Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH za petak je najavio generalni štrajk upozorenja. S druge strane, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo u štrajku neće učestvovati, jer je štrajk navodno kontroliran i ugrožava prava učenika.
Saudin Sivro koji zastupa Kantonalni odbor u Sarajevu Samostalnog sindikata obrazovanja i odgoja FBiH, za Klix.ba je potvrdio da će se generalni štrajk definitivno održati zbog više razloga. Prije svega zbog neotpočinjanja pregovora o usklađivanju novog Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u FBiH, a koji je potrebno uskladiti s novim Zakonom o radu.

Osim toga, traži se da Vlada FBiH produži primjenu starog Kolektivnog ugovora za još 90 dana, ali i zbog odluke Vlade Unsko-sanskog kantona o umanjenju osnovice za obračun plaća zaposlenih u prosvjeti.

Štrajk upozorenja održat će se u petak u periodu između 11:30 do 12 sati.

S druge strane Ibrahim Dedić, koji zastupa Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS, istakao je da neće podržati najavljeni generalni štrajk, jer kako je istakao, za štrajk ne postoje valjani razlozi.

"Najavljeni štrajk upozorenja ugrožava temeljna prava učenika jer se organizira u periodu kada su testiranja i pismene provjere i kada se učenici bore za što bolji uspjeh na kraju prvog polugodišta", naglasio je Dedić.

Sivro je istakao kako se sindikat koji on zastupa bavi konkretnim stvarima u borbi za što bolji položaj prosvjetnih radnika, te kako nema svrhe komentarisati izjave Dedićevog sindikata koji nema ni 50 članova u KS, a štrajk se u petak organizira u ime više od 22.000 prosvjetnih radnika u FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: