{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat PPDIVUT: Prijedlog zakona o radu je loš, ali je možda bolje da ga sada usvojimo

28.7.2015. u 22:07
23
183
Sindikat PPDIVUT: Prijedlog zakona o radu je loš, ali je možda bolje da ga sada usvojimo
23
Sindikat PPDIVUT: Prijedlog zakona o radu je loš, ali je možda bolje da ga sada usvojimo
Foto: Arhiv/Klix.ba
Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT) jučer je održao sjednicu Glavnog odbora na kojoj se raspravljalo i o novom zakonu o radu.
Mehmed Avdagić, predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT, kaže za Klix.ba da je konstatovano da je napravljen veliki propust sindikata i da je bolje da u ovoj situaciji zakon prođe ovakav kakav jest.

Avdagić pojašnjava da bi zakon trebao biti usvojen kako bi ujedinio radničku klasu u BiH.

“Ovo je možda prilika da se radnici ujedine jer jedino ujedinjeni mogu da dođu do većih prava. To je možda jedan od razloga zašto zakon treba da se pusti da prođe i da sindikati shvate da ne mogu da rade uz blagoslov određenih političkih partija”, kaže Avdagić za Klix.ba.

Inače Sindikat PPDIVUT nije članica Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH), a isti su napustili prije sedam godina zbog razilaženja u pogledima sindikalne borbe.

"SSS BiH je prije nekoliko godina potpisivao određene platforme a sada su im stvari izmakle kontroli. Ove vlasti koje su došle nemaju mnogo manevarskog prostora kako bi mogli napraviti bolji ambijent bez inostranih kredita", kaže Avdagić.

Prema njemu, novi zakon neće riješiti probleme u BiH.

"Ovakav zakon bi bio prihvatljiviji u razvijenim državama gdje imate veću potražnju za radnom snagom. Mi imamo obrnutu situaciju i zato kakav god zakon bio ponuđen neće se postići mnogo”, kaže Avdagić.

On zamjera sindikatima što na vrijeme nisu pokazali veći stepen sindikalne borbe, nisu se počeli ujedinjavati, jačati svoju moć... 

“Očito je da se došlo u situaciju da su sindikati podržavali određene političke partije i ovo je plaćanje cijene toga”, smatra on.

Avdagić pojašnjava da je BiH u jednoj vrlo lošoj poziciji i da se nema mnogo izbora te da je teško naći rješenje.

“Bojim se da ne uđemo u jednu anarhiju gdje niko neće moći upravljati situacijom”, kaže Avdagić.

Sindikat PPDIVUT će podržati najavljene proteste te će u četvrtak biti ispred Parlamenta FBiH.

“Podržat ćemo svaku sindikalnu borbu ali smo mišljenja da je bolje pustiti da ovo ovako prođe pa onda krenuti u jednu zajedničku sindikalnu borbu. Sada nema ni dovoljno vremena za neku značajniju borbu i trebalo bi raditi na ujedinjavanju sindikata kako bi se nekad u budućnosti izborili za veća prava", mišljenja je Avdagić.

Sindikat PPDIVUT okuplja skoro isključivo radnike u realnom sektoru a Avdagić kaže da je jedan od problema činjenica da se nije našao konsenzus između sindikata koji zastupaju radnike iz realnog i sindikata koji zastupaju radnike iz javnog sektora.

“Nije moguće da opstane realni sektor ako imamo ovoliku potrošnju u javnom sektoru. Morali smo napraviti jednu analizu i rezultate predstaviti svima onima koji su na budžetu. Mi sada imamo jedan sukob koji je nepotreban. Shvatam da su i tamo radnici čija prava podržavam, ali se ne smije potpuno narušiti realni sektor”, zaključuje Avdagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: