biznis
131

Hurtić za Klix.ba: Zakon o radu je trebao biti još radikalniji s obzirom na situaciju u BiH

Piše: A. Džano
Zlatko Hurtić desno (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Hurtić desno (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Za četvrtak su u Sarajevu ispred zgrade Parlamenta FBiH zakazani protesti Saveza samostalnih sindikata BiH nakon što su rukovodioci ovog Saveza izrazili nezadovoljstvo Prijedlogom zakona o radu koji je usvojen na Vladi FBiH. S druge strane Vlada FBiH, kao i poslodavci, zadovoljni su zakonom i smatraju ga jednom od najnužnijih reformi.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić u razgovoru za Klix.ba analizira Prijedlog novog zakona o radu te ističe da je zakon nedorečen, osim u dijelu koji se odnosi na ograničenje perioda važenja kolektivnih ugovora.

"Sve ostale izmjene su daleko ispod očekivanja i potrebe s obzirom na to da ekonomska situacija u BiH zahtijeva radikalne reforme kako bi se osigurao rast preduzeća, investiranja i samim tim zapošljavanja. Čak se bojim da će pojedine izmjene Zakona dodatno narušiti poslovnu klimu i povećati troškove poslovanja, kao npr. uvođenje mogućnosti da se tuži zbog tzv. maltretiranja, odnosno mobinga, na radnom mjestu. Naš sudski sistem najviše je opterećen radnim sporovima tako da će ove odredbe dodatno zagušiti sudove, jer će znatno povećati broj tužbi. Zakonodavac treba shvatiti da nijednom poslodavcu nije u interesu da otpusti savjesnog radnika jer pojedine nove odredbe dodatno idu na ruku rastućoj armiji nesavjesnih radnika koji bi da platu 'zarađuju' uz pomoć sudova, a ne na radnom mjestu", rekao je Hurtić.

Vezano za sve glasnije kritike koje je Vladi FBiH uputio Savez samostalnih sindikata BiH zbog novog zakona, Hurtić kaže da je "tu stvar jasna".

"Postojeći sindikati štite interes isključivo privilegovane radne snage uposlene u državnoj administraciji i javnim preduzećima. Oni su izgubili bilo kakav dodir sa radnicima u privredi koji, zahvaljujući zakonima i kolektivnim ugovorima koje sindikati nameću u posljednjih 20 godina, rade za mizerne plate. Meni je prosto neshvatljivo da ovako slabe izmjene zakona podržavaju čak i poslodavci, međutim, vjerovatno to čine iz uvjerenja da je sve bolje nego postojeći Zakon o radu. Kako objasniti činjenicu da su sindikati protiv prijedloga zakona kojim se povećava odmor za radnike u privredi, uvodi ravnopravnost polova u segmentu visine plata, čak otežava otpuštanje radnika i slično. Međutim, očigledno je da sindikati imaju samo jedan cilj, a to je da osiguraju da postojeći kolektivni ugovori, koji najviše odgovaraju povlaštenim kategorijama tipa uposlenim u državnoj administraciji, vječno važe na štetu uposlenih u realnom sektoru, tj privredi", kazao je Hurtić.

Sve više se javlja bojazan među radnicima i u realnom sektoru da bi se novi zakon mogao veoma loše odraziti na njihova uposlenja. Hurtić pak tvrdi da se radnička prava izmjenama ovog zakona čak uvećavaju, počev od trajanja godišnjeg odmora, zabrane diskriminacije polova, rada od kuće, uvođenja mogućnosti tužbe protiv poslodavca zbog maltretiranja i slično.

"Međutim, izmjene Zakona su skromne i neće kreirati pretpostavke za smanjenje sive ekonomije, rada nacrno, niti će osigurati da se rad nagrađuje, a nerad kažnjava. U konačnici ove izmjene neće unaprijediti situaciju vezano za rast preduzeća, investiranja, kako domaćeg tako i stranog, ali i zapošljavanja. U suštini, ako se prijedlog zakona usvoji u ovoj formi on neće bitno promijeniti teško stanje radnika u realnom sektoru jer neće voditi rastu plata", rekao je Hurtić.

Smatra da izmjene Zakona o radu, posebno ovako slabe, ne mogu same po sebi osigurati rast zaposlenosti.

"Potrebno je unaprijediti niz drugih zakona kojima bi se smanjilo opterećenje privrede što bi u cjelini dalo prave rezultate. Međutim, i pored deklarativnih izjava, pa čak i predizbornih obećanja, Vlada FBiH namjerava povećati minimalnu platu, pa čak i oporezovati topli obrok, a sve zbog jasne namjere da stabilizira isplatu penzija. Ovo su vrlo loši potezi koji će dodatno opteretiti privredu, što će u konačnici voditi rastu sive ekonomije, rada nacrno, javnog duga i nezaposlenosti, a samim tim i još težoj situaciji vezano za isplatu penzija. Čini se da se i ova vlada fokusira na krakoročne ciljeve, tj. na gašenje požara umjesto da realizira strateške mjere koje će ubrzati naš evropski put. Bojim se da ćemo i dalje čekati na vlast kojoj će država, a ne kratkoročni interesi stranaka i političke elite, biti na prvom mjestu", zaključio je Hurtić.