Najavili generalni štrajk
153

Sindikat poručuje: Od Forte smo tražili povećanje osnovica za plaće, a dobili smo šipak

M. G.
Saudin Sivro (Foto: D. S./Klix.ba)
Saudin Sivro karikaturom šalje poruku Vladi KS
U Nacrtu budžeta za 2022. godinu, koji iznosi oko 1,1 milijardu KM, nije planirano povećanje osnovice za obračun plata radnika, rekli su na današnjoj pres konferenciji iz Koordinacije sindikata SSS BiH.

Zaključili su da je najavljeni nacrt budžeta uvertira za generalni štrajk.

"Mi smo od Forte i Vlade koju on predvodi dobili šipak. Pozivam Fortu, ministre u Vladi i zastupnike u Skupštini da ispregovaramo, kazao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da je svjestan povećanja troškova života.

Edin Forto, premijer KS
Edin Forto, premijer KS
"Sindikati traže povećanje koje bi budžet KS koštalo 145 miliona KM. Bilo bi neodgovorno pregovarati na taj način, dok ne znamo kako će izgledati budžet Kantona Sarajevo u 2022. godini. Očekujem nastavak razgovora u decembru, rekao je Forto.

Podsjetio je i da je nedavno održan sastanak s Koordinacijom sindikata, prilikom čega je upućen poziv i za nastavak razgovora u decembru.

"Tada ćemo znati u kojoj fazi je proces donošenja izmjena Zakona pripadnosti javnih prihoda FBiH, koji bi mogao imati izrazito negativan utjecaj na Budžet Kantona Sarajevo. Želim podsjetiti javnost da sindikati traže povećanje plaća koje bi budžet koštalo oko 145 miliona KM. U isto vrijeme, ova vlada je svjesna svakodnevnih povećanja troškova života i inflacije", kazao je premijer Forto.