{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat poručio Novaliću: Premijeru, prestanite "braniti" radnike, vidimo se na protestima

23.7.2015. u 12:20
132
90
Sindikat poručio Novaliću: Premijeru, prestanite "braniti" radnike, vidimo se na protestima
132
Sindikat poručio Novaliću: Premijeru, prestanite "braniti" radnike, vidimo se na protestima
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez samostalnih sindikata BiH u saopćenju za javnost smatra da premijer Vlade FBiH Fadil Novalić obmanjuje javnost, te ističu da izjave kako novi Zakon o radu drastično povećava radnička prava vrijeđa inteligenciju svakog radnika.
“Postalo je potpuno jasno da premijer Federacije BiH Fadil Novalić ne želi, neće, ne smije ili jednostavno ne zna voditi socijalni dijalog, niti razumije šta znači voditi pregovore, pa je sebi dao za pravo da samovoljno kreira tekst jednog od najvažnijih zakona, tj. Zakona o radu i još k tome dezinformiše javnost, iznoseći netačne informacije i dajući paušalne ocjene. Tvrditi da novi zakon o radu nudi rješenja koja će drastično poboljšati prava radnika u odnosu na važeći Zakon o radu FBiH znači vrijeđanje inteligencije svakog radnika i radnice u FBiH, ali i građanstva u cjelini. Kako drugačije objasniti kad neko ko je prvi čovjek izvršne vlasti u FBiH, a samim tim i najodgovornija osoba za stanje u ekonomiji, tvrdi da derogiranje prava radnika, olakšavanje otpuštanja radnika poslodavcima, umanjenje iznosa otpremnina, prestanak važenja kolektivnih ugovora kojim se, gotovo u potpunosti, reguliše obim prava vezanih za egzistenciju radnika, ustvari znači poboljšanje položaja radnika i blagostanje za sve zaposlene, ali i one koji to još uvijek nisu”, kaže se u saopćenju SSSBiH.

Uz to, iz SSBiH naglašavaju da su navodna poboljšanja, prije svega u oblasti zaštite od diskriminacije ili položaja trudnica, već regulisana postojećim aktima, kao što su Zakon o zabrani diskriminacije, Opći kolektivni ugovor i važeći Zakon o radu...

"Premijer ima pravo u jednom, a to je da ovakav Zakon o radu doista nudi poboljšanje, samo ne radnicima, već poslodavcima i vlasnicima kapitala, kojima se daju odriješene ruke da provode samovolju, iskorištavaju radnike i višestruko uvećavaju svoja ionako enormna bogatstva. Pa, drugačije i nismo mogli očekivati od čovjeka koji je i sam do jučer bio direktni poslodavac u brojnim malim firmama. Zato su njegove i izjave gospode Čengića i Pandurevića iz Udruženja poslodavaca FBiH iste, sadrže jednake poruke i rezultat su istovjetnog razumijevanja i tretiranja radnika", navode dalje iz SSSBiH.

SSSBiH smatra da su jedino oni ostali na strani pravde i radnika.

"Tome u prilog govori i izjava Larsa Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije EU u BiH, da je zapošljavanje u BiH preskupo. Ako je 360 KM, koliko iznosi najniža plata u FBiH, preskupo, onda molimo uvaženog gospodina da upozna javnost u BiH koliko to niska plata, prema mišljenju EU, treba biti u BiH da zapošljavanje ne bi bilo preskupo. To nije ništa novo ako se zna da je okosnica svih priča o novom zakonu o radu ustvari sadržana u dokumentu koji su zajedničkim snagama napisali Evropska komisija u BiH, poslodavci i Vlada", stoji u saopćenju.

Na kraju se poručuje da SSSBiH neće odustati od svojih zahtjeva, neće pristati na umanjenje prava radnika i neće učestvovati u bilo kakvim nakaradnim razgovorima, pregovorima u kojima predstavnici radnika nisu ravnopravan partner i kojima se želi postići da radnici postanu robovi, a BiH, odnosno FBiH vrati u doba robovlasništva.

"Naš sljedeći susret sa 'socijalnim partnerima' bit će pred zgradom Parlamenta FBiH", poručili su sindikalisti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: