{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat opet uslovio Novalića: Ako ne usvojite nove zakone, imat ćete proteste

10.8.2015. u 11:58
41
57
Sindikat opet uslovio Novalića: Ako ne usvojite nove zakone, imat ćete proteste
41
Sindikat opet uslovio Novalića: Ako ne usvojite nove zakone, imat ćete proteste
Ilustracija (Foto: Arhov/ Klix.ba)
U skladu sa planiranim aktivnostima i najavama, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) uputio je premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću, zahtjev za izradu i usvajanje zakona te izmjenu i dopunu zakona, saopšteno je SSSBiH.
Zahtjev se odnosi na Zakon o uvezivanju radnog staža za sve radnike kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose za PIO, Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku FBiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku FBiH i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH.

"SSSBiH je mjesecima upozoravao na nedostatke, odnosno propuste u zakonskim rješenjima i štetne posljedice koje trpe radnici, te da bi za sve radnike i radnice, ali i poslodavce i ekonomiju u FBiH općenito, bilo važnije i svrsishodnije da se prije usvajanja novog Zakona o radu usvoji set pomenutih zakona. Nažalost, nismo naišli na razumijevanje i Zakon o radu je usvojen na način kako je to učinjeno. Sada očekujemo da će premijer i Vlada FBiH imati više razumijevanja i konačno pristupiti rješavanju gorućih problema za radnike i radnice u FBiH. ", navodi se u saopštenju.

Ističu da svako dalje odugovlačenje će samo povećati obim problema s kojima se svakodnevno susreću radnici, ali i njihove porodice.

"Nemogućnost odlaska u penziju, nemogućnost liječenja, ukidanje prava na naknadu po osnovu nezaposlenosti, te izostanak odgovarajućih mjera za zaštitu i sigurnost na radu – realnost je to s kojom se radnici susreću. Pri tome, ni na koji način ne snose odgovornost, a trpe najveće posljedice. U slučaju da se Vlada FBiH, odnosno premijer Novalić ogluše o ovaj zahtjev, SSSBiH će pred zgradom Vlade organizovati proteste. Zato je ovo prilika da premijer Novalić pokaže da mu je stalo do radnika i njihove budućnosti, a kako je tvrdio i izjavljivao tokom procesa usvajanja Zakona o radu FBiH", dodaje se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: